ŘSD otevřelo v omezeném režimu část první etapy obchvatu Frýdku-Místku

Nově otevřená část obchvatu Frýdku-Místku. Foto: ŘSDNově otevřená část obchvatu Frýdku-Místku. Foto: ŘSD

V provozu je nyní úsek od Ostravy na Beskydy, připojení od Olomouce se zprovozní na začátku září.

Řidiči mířící z Ostravska do Beskyd a obyvatele části Frýdku-Místku se po desítkách let čekání dočkali otevření prozatím alespoň neúplného úseku nového obchvatu města.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes v poledne zprovoznilo silnici navazující na dálnici D56 od Ostravy, která se napojuje na novou část dálnice D48 a vede až po kruhový objezd na Frýdlantské ulici na kraji Místku.

Nový úsek D48 od Příboru či Olomouce prozatím spuštěn není. Chybělo mu totiž potřebné povolení. Ministr dopravy jako odvolací orgán dnes ovšem rozhodl o potvrzení právní moci v rozsahu 5 stavebních objektů, což umožní po 15 dnech obnovit práce. Uvedl to ředitel ŘSD Radek Mátl na Twitteru. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) předpokládá, že silnici otevře na počátku září.

Plnohodnotný provoz v září

Máme dohodu se zhotovitelem, že do čtyř týdnů od nabytí moci stavebního povolení je schopen dokončit ten úsek. Je to na začátku celého úseku, kde potřebuje odstranit připojení stávající komunikace, dostavět protihlukové stěny a dodělat betonovou vozovku. Ale je schopen to během čtyř týdnů dodělat, tak abychom mohli provoz 3. 9. pustit plnohodnotně,“ řekl Mátl.

S otevřením druhé etapy, tedy úseku od nově vybudovaných sjezdů na Frýdlantské ulici až po dálnici D48 na Český Těšín, počítá ŘSD do konce kalendářního roku. V místě, kde nedávno došlo k sesuvu půdy a na který navazuje estakáda, by se dočasně jezdilo alespoň v polovičním profilu. Stavba nyní běží bez jakéhokoliv omezení.

Dnešní den je významný, i když nejde o spuštění celého obchvatu, ale ta první část ulehčí už velké části města, tranzitu Ostrava – Beskydy a zpět. Takže ulice Beskydská, Frýdlantská, sídliště Riviéra si částečně oddechnou. My samozřejmě jako město čekáme a těšíme se na to plné spuštění, které by mělo nastat do konce roku,“ řekl pro ČTK frýdecko-místecký primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Cena celého obchvatu bude zhruba čtyři miliardy korun, po dokončení bude dlouhý 8,5 kilometru. Město na něj čeká desítky let, výstavbě dlouho bránil například ekologický spolek Děti Země. Nová D48 pomůže z města odvést tranzitní dopravu. Frýdkem-Místek denně projede až 45 tisíc aut. Většina míří do Polska, Beskyd, nebo do blízké automobilky Hyundai.

Tagy D48 Obchvat Frýdku - Místku Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
17 komentářů