ŘSD otevře na jeden den nový úsek D35

Nový úsek D35 Časy - Ostrov. Foto: ŘSDNový úsek D35 Časy - Ostrov. Foto: ŘSD

Na jeden den se zpřístupní šest kilometrů dálnice, která se otevře 22. prosince.

Tři měsíce před otevřením pro automobilový provoz bude mít veřejnost možnost prohlédnout si část dalšího nového úseku dálnice D35. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá další Den otevřené dálnice. Proběhne na části nového úseku Časy-Ostrov, konkrétně v trase z Časů k Dašicím.

Akce proběhne tuto sobotu od 10 do 17 hodin. Lidé budou mít možnost si dálnici projít, projet na kole, koloběžce nebo kolečkových bruslích. Možnost projet si trasu na kole měli nedávno i cyklisté při amatérském závodu.

Příjezd autem je možná pouze na parkoviště u okružní křižovatky Časy, na kole bude možné najet i od Dašic. Otevřeno bude celkem šest kilometrů nové trasy. Součástí programu bude ukázka Integrovaného záchranného systému,  stavební i silniční techniky, zábava pro děti nebo informace o stavbě.

Mapa pro den otevřené dálnice na D35. Foto: ŘSDMapa pro den otevřené dálnice na D35. Foto: ŘSD

Nový úsek měří celkem 14,3 kilometru, ŘSD vyjde na celkem 3,2 miliardy korun. Naváže na část Opatovice – Časy, který slouží veřejnosti od loňského prosince. Úsek Časy – Ostrov zahrnuje 22 mostů včetně přemostění železničního koridoru u Uherska a dvě mimoúrovňové křižovatky.  Po otevření úseku bude doprava z D35 svedena na několik let na silnici I/17 u Ostrova, než se postaví další úsek Ostrov – Vysoké Mýto. Ze sedmikilometrové části dálnice ŘSD vyčlenilo tunel Homole, který by se měl začít budovat v roce 2023, celá trasa v roce 2024.

Navazující část z Vysokého Mýta do Džbánova chtějí silničáři budovat od roku 2023 a do provozu by měla být uvedena v roce 2026. Pracuje se i na přípravě dalších úseků z Litomyšle na východ, celá D35 v Pardubickém kraji by měla být dokončena v roce 2028.

Tagy D35 D35 Časy - Ostrov Den otevřené dálnice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
20 komentářů