ŘSD obnovilo zanedbaný památník obětem nehod na D1, péče o něj je nejistá

Obnovený památník obětem D1. Pramen: twitter Karla HavlíčkaObnovený památník obětem D1. Pramen: twitter Karla Havlíčka

Každý kříž symbolizuje jeden rok provozu dálnice.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v posledních dvou měsících obnovilo památník obětí dopravních nehod na odpočívce Pávov u D1 na Vysočině. V roce 2006 jej zbudovali dobrovolníci ze spolku Památník D1, podle ministra dopravy Karla Havlíčka se o něj ale od roku 2017 nikdo nestará.

Památník má podobu symbolického hřbitova s dřevěnými kříži. Podrobnosti k němu se ale shánějí těžko. „Památník je na pozemku ŘSD. Starat by se o něj měl spolek Památník D1, o. p. s., ale poslední úpravy provedlo ŘSD. Ohledně dalších otázek se musíte obrátit na spolek,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Jenže internetové stránky spolku jsou už řadu let „mrtvé“.

Obnovený památník obětem D1. Pramen: twitter Karla HavlíčkaObnovený památník obětem D1. Pramen: twitter Karla HavlíčkaPůvodní stav památníku obětí D1. Pramen: twitter Karla Havlíčka

Každý kříž by měl symbolizovat jeden rok provozu dálnice. Každý rok v období kolem Dušiček se dobrovolníci u památníku scházeli a přidávali další kříž. Podle ČTK k iniciátorům vzniku památníku patřil kněz Zdeněk Kozubík, který před lety působil v jihlavské římskokatolické farnosti u kostela svatého Jakuba. Na webu Památníku D1 je vedený jako předseda správní rady obecně prospěšné společnosti, podle dostupných informací teď ale působí na Islandu. Jiného zástupce obecně prospěšné společnosti se ČTK kontaktovat nepodařilo.

Tagy D1 dálnice odpočívka Pávov památník obětem D1 ŘSD
11 komentářů