ŘSD na jeden den otevřelo novou D48 u Frýdku-Místku veřejnosti

Ministerstvo dopravy už minulý týden definitivně zamítlo rozklad proti stavebnímu povolení na část 2. etapy. ŘSD nyní čeká s obnovením prací jen na termín 14. června, kdy rozhodnutí oficiálně nabude právní moci. Druhá etapa se ještě staví, podle Mátla je reálné dokončení částečného zprovoznění v polovičním profilu do konce letošního roku. U první etapy nemůže ještě ŘSD na konci června otevřít napojení ve směru od Olomouce. Mátl ale uvedl, že doufá ve zprovoznění celé 1. etapy do konce prázdnin. U části 1. etapy řeší ŘSD podobný problém se zrušeným stavebním povolením. Jde ale o část, která je již prakticky kompletně hotova. Obchvat v podobě dálnice D48 se staví ve dvou etapách, které dělí řeka Ostravice. Celkové délka je přes deset kilometrů. Kromě zneplatněných stavebních povolení stavbu zdržel i sesuv.Ministerstvo dopravy už minulý týden definitivně zamítlo rozklad proti stavebnímu povolení na část 2. etapy. ŘSD nyní čeká s obnovením prací jen na termín 14. června, kdy rozhodnutí oficiálně nabude právní moci. Druhá etapa se ještě staví, podle Mátla je reálné dokončení částečného zprovoznění v polovičním profilu do konce letošního roku. U první etapy nemůže ještě ŘSD na konci června otevřít napojení ve směru od Olomouce. Mátl ale uvedl, že doufá ve zprovoznění celé 1. etapy do konce prázdnin. U části 1. etapy řeší ŘSD podobný problém se zrušeným stavebním povolením. Jde ale o část, která je již prakticky kompletně hotova. Obchvat v podobě dálnice D48 se staví ve dvou etapách, které dělí řeka Ostravice. Celkové délka je přes deset kilometrů. Kromě zneplatněných stavebních povolení stavbu zdržel i sesuv.

Řidiči se po prvním úseku svezou do 30. června.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uspořádalo Den otevřené dálnice na rozsáhlé části prvního úseku nového dálničního obchvatu Frýdku-Místku. Na akci dorazily davy místních, na obchvat čekají lidé desítky let.

Veřejnost měla ještě před otevřením možnost se po něm projít nebo si jej projet na bruslích, kole či koloběžce. Parkování bylo nachystáno na silnici samotné, návštěvníci tak dostali příležitost se po části dálnice svézt autem. Připravena byla ale také technika silničářů, stavbařů a záchranných složek.

Celou akci doprovázel kulturní program. Přítomni byli i představitelé ŘSD, například generální ředitel Radek Mátl nebo mluvčí Jan Rýdl. Ten ještě před akcí poukázal na fakt, že je opravdu stavebně hotovo a ŘSD je připraveno dát stavbu do provozu. „Bohužel v tuto chvíli v tom brání zlá vůle odpůrců stavby. Ale to překonáme,“ prohlásil.

Stavbu a otevření na několik měsíců zablokovalo zrušení stavebního povolení. Problémy se ale s přípravou dálnice táhly dlouhá léta.

Otevření prvního úseku je plánováno do 30. června, do konce letních prázdnin pak přibude část od Olomouce, kterou, ač je hotová, brzdí problém se zrušením stavebního povolení. U druhé etapy, která se ještě staví, je podle Mátla reálné otevření do konce letošního roku.

Ministerstvo dopravy už minulý týden definitivně zamítlo rozklad proti stavebnímu povolení na část 2. etapy. ŘSD nyní čeká s obnovením prací jen na termín 14. června, kdy rozhodnutí oficiálně nabude právní moci. Druhá etapa se ještě staví, podle Mátla je reálné dokončení částečného zprovoznění v polovičním profilu do konce letošního roku. U první etapy nemůže ještě ŘSD na konci června otevřít napojení ve směru od Olomouce. Mátl ale uvedl, že doufá ve zprovoznění celé 1. etapy do konce prázdnin. U části 1. etapy řeší ŘSD podobný problém se zrušeným stavebním povolením. Jde ale o část, která je již prakticky kompletně hotova.

Obchvat v podobě dálnice D48 se staví ve dvou etapách, které dělí řeka Ostravice. Celkové délka je přes deset kilometrů. Kromě zneplatněných stavebních povolení stavbu zdržel i sesuv.

Vojtěch Očadlý

Den otevřené dálnice na D48. Foto: Vojtěch OčadlýDen otevřené dálnice na D48. Foto: Vojtěch OčadlýDen otevřené dálnice na D48. Foto: Vojtěch OčadlýDen otevřené dálnice na D48. Foto: Vojtěch OčadlýDen otevřené dálnice na D48. Foto: Vojtěch OčadlýDen otevřené dálnice na D48. Foto: Vojtěch Očadlý
Tagy D48 Obchvat Frýdku - Místku Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
14 komentářů