ŘSD na devět měsíců zavírá tunel Hřebeč, řidiče čeká cesta po staré silnici třicítkou

Tunel Hřebeč. Foto: Policie.czTunel Hřebeč. Foto: Policie.cz

Čtvrt století po otevření projde tunel velkou modernizací.

Řidiče a cestující na vytížené silnici I/35, která funguje i jako jedna z hlavních spojek z Čech na Moravu, čeká od dnešního dne devět měsíců dlouhé omezení u tunelu Hřebeč na trase ze Svitav do Moravské Třebové. Začíná jeho kompletní oprava, kvůli které se provoz na silnici vrátí na původní komunikaci. Z bezpečnostních důvodů bude rychlost omezena na 30 km/h.

Uzavírka potrvá do 30. listopadu letošního roku, začala dnes v 7 hodin ráno. Úsekem podle dat z roku 2016 projede kolem 17 tisíc aut denně.

ŘSD původně plánovalo opravu už na minulý rok, protože ale nestihlo vybrat zhotovitele včas, tak aby se stihla oprava do zimy, začíná až letos. Zakázku získalo sdružení firem Doprastav a MADOS MT. Cena podle smlouvy je 107,5 milionu korun, odhadovaná cena byla 93 milionů korun. Na zprovoznění tunelu má 34 týdnů.

Během celé akce bude tunel kompletně uzavřen. Objízdná trasa povede po silnici III/36826, což je bývalá silnice vedoucí přes Hřebečský zlom. I z důvodů bezpečnosti zde bude rychlost snížena na 30 km/h. Hřebečský tunel byl otevřen v listopadu 1997, je dlouhý 354 metrů. V letech 2007–2009 byl částečně modernizován, došlo k doplnění bezpečnostního vybavení. K jeho modernizaci má dojít i nyní.

Důvodem modernizace je i zařazení do jiné bezpečnostní kategorie, vymění se tak částečně jeho technologická část. Bude provedena reinstalace videodetekce a kamerového systému, řídicího systému, požární ochrany a nového LED osvětlení včetně proměnného dopravního značení a světelné signalizace, odvětrání a vzduchotechniky. Současně dojde k opravě ostění tunelového tubusu a nového systému izolace proti vodě.

V rámci celé zakázky proběhnou ještě stavební a sanační práce na stabilizaci sesuvu u východní části portálu tunelu. Ty mohou ale probíhat nezávisle na stavbě bez uzavírky tunelu.

Tagy Doprastav Hřebečský tunel I/35 MADOS MT Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Tunel Hřebeč
30 komentářů