ŘSD musí zastavit stavbu obchvatu Chýnova, soud zrušil povolení

Stavba obchvatu Chýnova. Foto: ŘSDStavba obchvatu Chýnova. Foto: ŘSD

Soud zrušil stavební povolení z loňského září, mělo být vydáno nezákonně na neplatné územní rozhodnutí.

(aktualizováno 11:30 o další informace) Velké komplikace čekají čtvrtmiliardovou stavbu obchvatu Chýnova na Táborsku na silnici I/19. Krajský soud v Ostravě minulý týden zrušil rozhodnutí o stavebním povolení, které původně potvrdilo ministerstvo dopravy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá zastavení stavby.

Soud vyhověl návrhu Hany Králové, která poblíž trasy obchvatu vlastní pozemky a dlouhodobě proti stavbě bojuje. ŘSD očekává doručení rozsudku do 2-3 týdnů, v tuto chvíli je již účinný. „Na základě doručeného rozsudku budeme nuceni zastavit realizaci stavby, neboť nemá stavební povolení,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Podle soudu bylo stavební povolení vydáno na základně územního rozhodnutí, jehož platnost už uplynula, a proto je podle názoru soudu nezákonný. Podle ŘSD jde rozsudek proti zaběhnuté praxi a i proti ustálené judikatuře. Územní rozhodnutí již využito v rámci jednoho stavebního objektu a správní úřady neshledaly důvod pro vydání prodloužení územního rozhodnutí. „Připravujeme kasační stížnost, rozhodnutí soudu považujeme za chybné,“ dodal Mátl. Podle něj ani v případě dohody s žalující nelze žalobu vzít zpátky.

Ostravský krajský soud řeší spor z důvodu, že je věcně příslušný řešit žaloby týkající se zákona 416 na urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Už v minulosti u něj uspěli například odpůrci dálnice D1 v Přerově nebo D52 z Brna do Mikulova.

ŘSD získalo pravomocné stavební povolení na hlavní stavební objekty  loni v srpnu, odvolání běží ještě u navazujících komunikací II. a III. třídy. Prostavěno je zatím jen 3,55 milionu korun, vyplacená je záloha ve výši 52 milionů korun.

Dlouhé čekání na první kopnutí

Kvůli verdiktu soudu se celý případ vrací k ministerstvu dopravy jako odvolacímu orgánu. Ministerstvo bude vázáno rozhodnutím soudu. „Budeme nadále jednat ve spolupráci s Městským úřadem v Chýnově s paní Královou, ale bohužel snaha o dohodu je dlouhé roky neúspěšná. Co se týče správních řízení, musí ŘSD vyčkat na další postup správních orgánů. Přesto budeme připravovat paralelní kroky, kdyby nedošlo k dohodě s paní Královou, aby mohlo být stavební povolení opětovně vydáno,“ dodal Mátl.

Obchvat Chýnova se začal stavět loni v září, k prvnímu kopnutí došlo téměř dva roky poté, co ŘSD vybralo zhotovitele, společnost M-Silnice. Nová silnice bude měřit 3,55 kilometru, ŘSD za ni zaplatí 262 milionu korun.

Silnice I/19 spojuje západní Čechy s východní částí jižních Čech. Prostřednictvím dálnice D1 přes silnici I/34 a D1 pak s východními oblastmi republiky, Slovenskem a dalšími státy.

Na stejné silnici už loni došlo ke zlepšení průjezdu: v únoru ŘSD otevřelo dlouho očekávaný obchvat obce Kámen. Na obchvat Chýnova má v budoucnu navázat obchvat sousedních Kladrub, jehož součástí bude i nový železniční most (trať Tábor – Obrataň) přes silnici.

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Tagy I/19 M-Silnice obchvat Chýnova Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
123 komentářů