ŘSD má stavební povolení pro opravu I/3 v Miličíně, počítá s kyvadlovým provozem

Kamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Miličín zůstal po otevření obchvatu Olbramovic jedinou obcí na trase současné silnice I/3, skrze jejíž centrum prochází tranzitní doprava.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo stavební povolení pro opravu silnice I/3 na průtahu Miličínem na České Sibiři. Aktuálně běží tendr na stavební firmu, termín pro podání přihlášek je 24. února. Předpokládaná cena je 23 milionů, maximální celková doba pro uvedení stavby do provozu je stanovena na 90 kalendářních dnů. Cena a délka opravy budou rozhodovat o vítězi. Silničáři přitom počítají se zavedením kyvadlového provozu, což na vytíženém severo-jižním tahu přinese řidičům zdržení.

Podle ŘSD silnice v Miličíně vykazuje velké množství závad. „Povrch je zasažen kavernami a ztrátou asfaltového tmelu místy přecházející do hloubkové koroze. Vozovka je opravována vysprávkami,“ uvedl mluvčí ŘSD Martin Buček.

Oprava bude řešit také dva nové přechody pro chodce a zklidnění dopravy na vjezdu do obce od severu pomocí vybočovacího ostrůvku a na jižní straně úpravu 2+1 s návazností na nový odbočovací pruh v křižovatce s místní komunikací. Součástí budou také úpravy veřejného osvětlení a dopravního značení. K investici ŘSD se připojí i obec, která chce vybudovat například chodníky.

„Opravu plánujeme postupně v rámci několika etap při zachování provozu na silnici I/3. Způsob dopravně inženýrského opatření bude řešen vybraným zhotovitelem v závislosti na jednotlivých etapách a šířkovém uspořádání komunikace v daném místě prací. Nicméně předpokládáme i kyvadlově řízený provoz,“ doplnil Buček.

Miličín zůstal po zářijovém otevření obchvatu Olbramovic jedinou obcí na trase současné silnice I/3, skrze jejíž centrum prochází neúnosná tranzitní doprava. Řešením má být právě dálnice D3, jejíž výstavba se ale neustále oddaluje. ŘSD proto zvažuje i samostatnou výstavbu obchvatu obce, rozhodnuto ale není.

Tagy I/3 Miličín ŘSD
32 komentářů