ŘSD má smlouvy na projektování problematického úseku D55, dálnice bude kvůli ptačí oblasti zakrytá

D55 Bzenec - Rohatec, vizualizace. Pramen: ŘSDD55 Bzenec - Rohatec, vizualizace. Pramen: ŘSD

ŘSD počítá se zahájením stavby až v roce 2030.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokročilo s přípravami dvou nejproblematičtějších úseků dálnice D55. Uzavřelo dvě smlouvy na projektanty pro zpracování dokumentace pro společné povolení na úseky 5510 a 5511 mezi Bzencem a Rohatcem. Zakázky v obou případech získalo sdružení firem HBH Projekt, Sagasta, GEOtest a Link projekt. Vyplývá to z informací v registru smluv.

Sdružení firem získalo zakázku na celkem 14 kilometrů dlouhý úsek, který vede chráněnou ptačí oblastí. I proto má být většina dálnice zakryta. Celková hodnota obou projekčních zakázek je 107,9 milionu korun bez DPH.

Jde o dva úseky: Bzenec – Bzenec-přívoz a Bzenec-přívoz – Rohatec. ŘSD počítá, že je začne stavět nejdříve v roce 2030. ŘSD se loni v létě po dlouhých jednáních podařilo i po 16 letech obhájit kladné stanovisko ministerstva životní prostředí k dálnici D55 od Moravského Písku po Rohatec (EIA). Musí vyřešit dálnice ptačí oblastí Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví. Počítá s tím, že prakticky celý úsek bude zakrytý. Aktuální odhadované náklady jsou 1,36 miliardy korun pro úsek Bzenec – Bzenec-přívoz a 3,76 miliardy korun pro úsek Bzenec-přívoz – Rohatec.

Letos začnou dva úseky D55

Podle šéfa ŘSD Radka Mátla nepřipadá v úvahu tunel, což byla jedna z kdysi zvažovaných variant. „Platí zakrytí dálnice D55 formou galerie v souladu s prodlouženým stanoviskem EIA,sdělil loni deníku Zdopravy.cz Mátl. ŘSD předloni stáhlo žádost o územní rozhodnutí na první úsek, na druhý ji ani nepodalo.

Ptačí oblast (Natura 2000) Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví oplývá některými druhy ptáků, které na mnoha dalších místech už k vidění nejsou. Dokumentace EIA jmenuje například dudka chocholatého, bukače velkého, motáka pochopa, slavíka modráčka, lelka lesního nebo strakapouda jižního.
Kromě zakrytí železobetonovou konstrukcí (zřejmě doplněnou o pletivo) má být na zmíněném úseku dálnice i ekodukt o šířce 20 metrů. ŘSD tlačí čas i kvůli prodloužení stanoviska ministerstva. To již dříve uvedlo, že po roce 2026 nemusí platit.

Dálnice D55 spojí Olomouc a Břeclav. Část je hotová, tři úseky se nyní staví. Letos začnou stavby dvou úseků. Detailněji jsme přípravu jednotlivých úseků popsali na začátku února.

D55 Bzenec, přívoz - Rohatec. Foto: ŘSDD55 Bzenec, přívoz - Rohatec. Foto: ŘSDD55 a stav rozestavěnosti / přípravy k únoru 2023. Foto: ŘSDD55 Bzenec - Rohatec, vizualizace. Pramen: ŘSDD55 Bzenec - Rohatec, vizualizace. Pramen: ŘSDD55 Bzenec - Rohatec, vizualizace. Pramen: ŘSD
Tagy D55 D55 Bzenec - Bzenec Přívoz D55 Bzenec Přívoz - Rohatec GEOtest HBH Projekt Link projekt Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Sagast
103 komentářů