ŘSD má projekt a vykupuje pozemky pro obchvat Plas, součástí bude nejvyšší most v Česku

Most přes Střelu na obchvatu Plas. Foto: ŘSDMost přes Střelu na obchvatu Plas. Foto: ŘSD

Stavba má začít nejpozději v roce 2025.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má hotový projekt a vykupuje pozemky pro stavbu obchvatu Plas na severu Plzeňska. Jeho součástí bude nejvyšší most v ČR, povede 87 metrů nad hladinou řeky Střely. Stavba zhruba za 1,5 miliardy Kč by měla začít nejpozději na jaře 2025. ČTK to řekl ředitel plzeňské oblasti ŘSD Miroslav Blabol.

Obchvat bude měřit 5,5 kilometru. Hotový má být v roce 2027, kdy vyvede dopravu z centra Plas a řidiči se vyhnou nepřehledným zatáčkám na obou stranách města, kde se stávají vážné nehody. Provoz na silnici I/27 z Plzně přes Plasy a Kralovice na Most několik let trvale houstne a přibývá těžkých nákladních vozidel, hlavně se surovinami, které se v regionu těží. Denně centrem projede až 10 000 aut.

„Máme kompletně hotovou dokumentaci pro stavební povolení. Výkupy jsme zahájili letos, máme vykoupené jednotky procent pozemků,“ uvedl Blabol. ŘSD by chtělo v příštím roce zadat stavbu mostu zvlášť, stavba by se tak rozdělila na dvě části. Tuto formu ale musí ještě plzeňská oblast projednat na generálním ředitelství ŘSD.

500 metrů dlouhý most

Nad hladinou Střely vznikne 500 metrů dlouhá oblouková konstrukce s horní mostovkou, uvedl Blabol. Překlene hluboké údolí, vyvede dopravu z města a nenaruší panorama s dominantním klášterem. Kromě dvou silničních pruhů bude na mostě tři metry široký chodník s cyklostezkou, oddělený svodidly, a uprostřed vyhlídkové místo s průhlednou podlahou. Podobný most se stavěl naposledy v Lokti nad Ohří v roce 1975. Ze tří variant byla podle ŘSD vybrána ta, která počítá s obloukovou železobetonovou konstrukcí. K podobě estakády se vyjadřovali i památkáři.

Trasa obchvatu Plas. Foto: ŘSD

Trasa obchvatu Plas. Foto: ŘSD

Stavba je detailně popsána v informačním letáku.

Na stejné silnici I/27 Plzeň – Most blíže Plzni se připravuje ještě zhruba za 1,4 miliardy Kč obchvat Kaznějova, který má měřit 8,4 kilometru a jehož stavba má začít v roce 2026. Ve stejném roce by měli stavbaři začít budovat čtyři kilometry silnice z Kaznějova do Třemošné u Plzně za půl miliardy. Finální ceny vzejdou z rozpočtů v zadávací dokumentaci, které se vyhotoví v letech 2023 a 2024.

Tagy I/27 obchvat Plas Plasy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
54 komentářů