ŘSD má po letech povolení pro severovýchodní obchvat Pardubic

Most přes Labe na trase severovýchodního obchvatu Pardubic. Foto: ŘSDMost přes Labe na trase severovýchodního obchvatu Pardubic. Foto: ŘSD

Více než čtyřkilometrový úsek čtyřpruhové silnice má být hotov do roku 2023.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má v rukou více než šest let po získání územního rozhodnutí pravomocné stavební povolení pro miliardovou stavbu severovýchodního obchvatu Pardubic.

Ministerstvo dopravy zamítlo odvolání Miloše Holečka proti stavbě I/36 Trnová – Fáblovka – Dubina, která spojuje silnici I/36 od Holic se silnicí I/37 na Pardubice. Stavební povolení vydané loni v listopadu je tak už pravomocné. Holeček je v Pardubicích velmi dobře známou postavou: postavil si načerno vilu.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl uvedl, že na počátku roku začne soutěž na zhotovitele. „Na stavbu se dokončuje majetkoprávní příprava a začátkem roku 2021 bude zahájeno výběrové řízení na zhotovitele. Stavba bude realizována v režimu Design & Build,“ uvedl Mátl.

V praxi půjde o jednu z největších zakázek u českých silnic, kdy bude mít stavební firma na starosti i přípravu projektu. Dokumentaci ke stavebnímu povolení zpracoval Valbek. Odhadovaná cena zakázky je 1,044 miliardy korun.

Trasa severovýchodního obchvatu Pardubic. Foto: ŘSD

Trasa severovýchodního obchvatu Pardubic. Foto: ŘSD

Nová silnice bude 4,2 kilometru dlouhá, nejvýraznější stavbou na trase bude zavěšený most přes Labe a slepé rameno. Bude čtyřpruhová o šířce 19 metrů. Detailněji je celá stavba popsána v letáku ŘSD. Hotovo by mělo být v roce 2023.

Tagy I/36 I/36 Trnová - Fáblovka – Dubina pardubice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD severovýchodní obchvat Pardubic
44 komentářů