ŘSD má definitivně poslední pozemek pro D3 u Budějovic, majitele soud odmítl

Výstavba D3 severně od Českých Budějovic (podzim 2018). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVýstavba D3 severně od Českých Budějovic (podzim 2018). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Ředitelství silnic a dálnic se po dlouhých peripetiích a jedné vlastní velké chybě definitivně dostalo k poslednímu pozemku pro budovanou

Ředitelství silnic a dálnic se po dlouhých peripetiích a jedné vlastní velké chybě definitivně dostalo k poslednímu pozemku pro budovanou dálnici D3 mezi Ševětínem a Borkem severně od Českých Budějovic. Krajský soud dnes zamítl žalobu původního majitele Jiřího Zevla proti vyvlastnění.

„Soud tím potvrdil správnost všech kroků ŘSD, vyvlastňovacího i krajského úřadu. Jakmile ŘSD obdrží písemné rozhodnutí soudu, připraví spolu se zhotovitelem harmonogram pro dokončení celé stavby,“ uvedl mluvčí silničářů Jan Studecký.

Jde zhruba o 50 metrů dálnice v jejím levém pásu ve směru od Prahy. Ten už je hotov a využíván pro provoz, zeje v něm ale právě padesátimetrová díra, kterou vozidla objíždějí do protisměru. K tomu nemuselo dojít, kdyby ŘSD neudělalo chybu, kterou nahrálo majiteli na smeč.

Silničáři se totiž dobrali k vyvlastnění pozemku po několikaletém procesu už v roce 2017, právní moci nabylo loni v září. Jenže během následné šedesátidenní lhůty neposlali majiteli peníze. Ten si díky tomu posléze zažádal o vrácení pozemku a uspěl. Vyvlastňovací proces se proto rozběhl podruhé a skončil u soudu. Zatím není jasné, zda se podaří celou stavbu zprovoznit v termínu, kterým je březen příštího roku.

Detaily stavby:
D3 Ševětín – Borek
délka: 10 680 m
plocha vozovek: 323 070 m2
počet stavebních objektů: 75
Zhotovitel: Eurovia CS, a.s.
Cena stavby dle smlouvy: 933 223 300 Kč (bez DPH)
Termín výstavby: 03/2017 – 03/2020

Tagy D3 dálnice ŘSD vyvlastnění
7 komentářů