Rozšiřování silnice I/9 u Nového Boru může začít, smlouva podepsána

Lávka pro pěší přes silnici I/9 a I/13 u Nového Boru. Foto: Projektový ateliér VanerLávka pro pěší přes silnici I/9 a I/13 u Nového Boru. Foto: Projektový ateliér Vaner

Půjde o první úsek I/9 se čtyřmi pruhy.

Sdružení firem Eurovia CS, SaM silnice a mosty a Integra stavby získalo letos největší silniční zakázku v Libereckém kraji. Za 544 milionů korun rozšíří silnici I/9 z Nového Boru do Svoru na čtyři pruhy.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes v registru zveřejnilo novou smlouvu. Podle ředitele libereckého závodu Jana Wohlmutha začne stavba v květnu či červnu. Zasmluvněná cena je o 14 % nižší než byla odhadovaná hodnota podle projektu. V úseku probíhají již od počátku rolu probíhají  přípravné práce v podobě kácení stromů či budování geodetického bodového pole.

Půjde o první čtyřpruhový úsek na silnici I/9. Jde o vytíženou část silnice, která je na této trase využita i jako silnice I/13 a je hlavní spojnicí z Prahy do Šluknovského výběžku nebo mezi Libercem a Děčínem. Samotná stavba má trvat dva roky. Necelé tři kilometry dlouhý úsek řeší rozšíření v místě, kde je silnice zatím dvoupruhová. ŘSD v informačním letáku rozšíření vysvětluje očekávaným dalším nárůstem provozu: pro rok 2035 je odhadovaná intenzita dopravy dokonce 17 tisíc aut za den.

Trasa silnice I/9 a I/13 u Nového Boru, kde dojde k rozšíření vozovky. Foto: ŘSD

Trasa silnice I/9 a I/13 u Nového Boru, kde dojde k rozšíření vozovky. Foto: ŘSD

Velkou proměnou projde i křižovatka silnic I/9 a I/13 ve Svoru, kde došlo v minulosti k řadě tragických nehod kvůli nedání přednosti v jízdě. Nově vznikne okružní křižovatka. Z ní má v budoucnu vést i nový obchvat Svoru. Hotovo má být v roce 2024. Stavba je kompletně popsána v informačním letáku ŘSD.

Tagy Eurovia CS I/9 I/9 Nový Bor - Svor Integra stavby Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SaM silnice a mosty
39 komentářů