Rozšíření na D7 za Prahou bude delší. Ke křižovatce u letiště přidá ŘSD úsek u Kněževsi

Dálnice D7 u Letiště Praha. Pramen: foto.ceskedalnice.czDálnice D7 u Letiště Praha. Pramen: foto.ceskedalnice.cz

Celkově všechny práce na D7 u Prahy vyjdou odhadem na 2,2 miliardy korun. Hotovo by mělo být v roce 2026.

V příštím roce zahájí stavbaři práce na prvním ze tří plánovaných projektů na zkapacitnění dálnice D7 u Prahy. Jako první projde dvouletou přestavbou mimoúrovňová křižovatka Kněževes. Práce za 140 milionů korun tam potrvají do roku 2025.

„V rámci stavby u Kněževsi budou doplněny přídatné pruhy, které by měly předcházet rekonstrukci křižovatky na Aviatické. Přitom budou přes první jmenovanou vedeny objízdné trasy,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký. Ministerstvo teď pro stavbu zahájilo stavební řízení.

Právě rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky Aviatická naváže v roce 2024. První etapa prací se uskuteční blíže k terminálům Letiště Václava Havla. Účelem stavby je zlepšit kapacitní napojení letiště na dálnici D7 oběma směry. „Jde o změnu stávající dopravně nevyhovující a nebezpečné mimoúrovňové křižovatky, která je tvořena dopravně nevyhovujícími rampami,“ píší silničáři ve svých materiálech.

Úpravy D7 u Prahy. Pramen: ŘSDÚpravy D7 u Prahy, MÚK Aviatická. Pramen: ŘSD

Při druhé etapě, během které se práce posunou blíže ku Praze, se plánuje vychýlení a částečně nové vedení trasy celé dálnice D7. Ta se promění tak, aby bylo v budoucnu připraveno její napojení na Pražský okruh. Zároveň tím komunikace ustoupí od přistávacích drah, a to jak té současné, tak plánované paralelní.

Všechny práce na D7 u Prahy vyjdou odhadem na 2,2 miliardy korun. V roce 2026 by se pak řidiči mohli projet po nově zrekonstruovaných úsecích.

Tagy D7 MÚK Aviatická ŘSD
37 komentářů