Rozlučka na druhý pokus. V Drážďanech definitivně končí provoz tramvají Tatra

Tramvaj Tatra T4D v Drážďanech. Foto: Echtner / Wikimedia CommonsTramvaj Tatra T4D v Drážďanech. Foto: Echtner / Wikimedia Commons

Tři vozy zůstanou součástí tramvajového muzea.

Po více než padesáti letech má definitivně v Drážďanech skončit o víkendu éra tramvají vyrobených v ČKD Tatra. Tramvaje T4 skončily v pravidelném provozu již v roce 2010, přesto ale cestující dál vozily až do letošního jara. Dopravní podnik a fanoušci se s tímto typem oficiálně loučili již před třinácti lety, nyní zřejmě definitivně naposledy.

Tramvajové muzeum v Drážďanech oznámilo, že se tramvaje vydají tento víkend do provozu naposledy. Kompletní program rozlučkových jízd je na stránkách muzea.

Tramvaje se dostaly neplánovaně do provozu loni. Dopravní podnik Dresdner Verkehrsbetriebe (DBV) je oživil kvůli nedostatku provozuschopných novějších tramvají. Na jejich údržbu chyběly po pandemii koronaviru díly.

První rozlučka se uskutečnila v roce 2010. Tehdy ale ještě dopravní podnik nechal dvě desítky vozů jako zálohu. Záloha nakonec byla taková, že došlo i na další hlavní prohlídky a zachování provozu až do letošního roku. Na počátku roku zůstalo v provozu už jen osm vozů.

Tramvaje ze Smíchova budou ve městě přesto občas jezdit, tři vozy si přebírá tramvajové muzeum. Během soboty čeká fanoušky série speciálních jízd.
Do Drážďan bylo postupně z tehdejšího Československa dodáno přes 800 vozů.

Tagy ČKD Tatra Drážďany Dresdner Verkerhsbetriebe DVB Tatra T4 tramvaje v Drážďanech
19 komentářů