Rozklad veřejné dopravy v Pardubickém kraji pokračuje. Uplatníme sankce v maximální výši, řekl hejtman

Autobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLineAutobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLine

Dopravce musel na svých stránkách zveřejnit kontakty, kde si mohou lidé stěžovat.

Společnost BusLine Pardubicko nevypraví zítra dalších 167 spojů ve čtyřech z osmi oblastí Pardubického kraje. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický označil situaci za „flagrantní porušení smlouvy“.

Seznam zrušených spojů zveřejnil na svých stránkách organizátor dopravy Oredo. V porovnání s úterým jde o nepatrné zlepšení. Počty odřeknutých spojů se ještě mohou během večera změnit. Již nyní je ale jistí, že se řada lidí nedostane veřejnou dopravou včas do školy či do práce. BusLine na rozdíl od jiných dopravců v kraji, kteří začali jezdit podle nových smluv v neděli, nenašel dostatek řidičů.

„Upozorňovali jsme je několik měsíců, že mají mít dostatek řidičů a být připraveni,“ řekl hejtman. Kraj je podle něj připraven uplatnit sankce vůči dopravci v plné výši. Dopravce by měl sám zvážit, zda je sám schopen převzít takový rozsah dopravy. Vyprávět něco o tom, že nemohou sehnat řidiče, nás nezajímá,“ dodal Netolický. Podle něj je situace velmi vážná. Kraj už kontaktoval jiné dopravce, zda by mohli část výkonů převzít.

Kraj vyzval BusLine, aby na svých stránkách zveřejnil kontakty na zaměstnance, u kterých si mohou cestující stěžovat. Tak se odpoledne stalo. „Ve skupině BusLine jsme náborové kampani v Pardubickém kraji věnovali maximální úsilí, nabízeli jsme zde dvojnásobný náborový příspěvek oproti jiným krajům a snažili jsme se nové kolegy získat všemi způsoby. Poprvé jsme se zde ale setkali s tím, že měli někteří řidiči podepsáno více pracovních smluv u různých dopravců a rozhodovali se na poslední chvíli,“ uvedla firma na svých stránkách.

BusLine od neděle jezdí ve čtyřech oblastech kraje: Jevíčsku, Litomyšlsku, Lanškrounsku a Orlickoústecku.

Tagy BusLine BusLine Pardubicko Pardubický kraj
137 komentářů