Rozchod Smartwings a Menzies. Handlingová firma smlouvu s aerolinkami vypověděla sama

Boeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště Praha

Společnost Menzies Aviation upřesnila důvody, které vedou k předčasnému konci její spolupráce s největším zákazníkem na Letišti Praha. Smartwings a

Společnost Menzies Aviation upřesnila důvody, které vedou k předčasnému konci její spolupráce s největším zákazníkem na Letišti Praha. Smartwings a České aerolinie oznámily, že v říjnu přechází v oblasti odbavení letadel a cestujících na Ruzyni ke společnosti Czech Airlines Handling (CSAH), která patří státnímu Letišti Praha.

Viceprezident Menzies Aviation Jiří Petržilka uvedl, že stávající smlouva se už stala ekonomicky neudržitelnou. „Došlo ke změně některých, avšak zcela klíčových parametrů, které naše společnost neměla pod kontrolou a to ještě předtím, než nastala krize z důvodu koronaviru. Na tyto okolnosti smlouva sice pamatuje, ale jelikož ze strany skupiny Smartwings nebyl akceptován žádný z řady návrhů, který naše společnost předložila, neměli jsme jiné východisko, než současnou smlouvu předčasně vypovědět,“ uvedl Petržilka.

Podle něj firma nabídla dopravci novou smlouvu, ale za jiných podmínek. „Do podmínek a cen jsme museli promítnout jak zcela nové požadavky partnera, tak i podstatnou změnu trhu a nejistý výhled leteckého provozu,“ dodal Petržilka. Smartwings si nakonec ve výběrovém řízení vybraly CSAH. „Jakkoli je společnost CSAH naším konkurentem, rozhodnutí skupiny Smartwings plně respektujeme a budeme poskytovat naše služby až do posledního dne naší smluvní spolupráce. Společnosti CSAH gratuluji,“ dodal.

O změně handlingové firmy u největších aerolinek v Praze informoval deník Zdopravy.cz ve středu.

V případě ČSA jde o návrat k původně jejich firmě po dvou letech, Smartwings dosud u CSAH letadla neodbavovala. Pro obě handlingové firmy působící na ruzyňském letišti jde o bezkonkurenčně největšího zákazníka.

„Skupina Smartwing Group realizuje restrukturalizační program a jeho součástí je i optimalizace sítě dodavatelů. Vybrali jsme nejlepší nabídku co do kvality služeb a nabízené ceny,“ uvedla mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková. Od změny handlingové firmy očekává zefektivnění procesu odbavení letadel a zkvalitnění služeb pro cestující Smartwings a Českých aerolinií při odbavovacím procesu na Letišti Václava Havla Praha.

Menzies odbavuje lety ČSA od října 2018, Smartwings využívá služeb Menzies dlouhodobě. Handlingové služby obnáší pozemní služby odbavení, tedy odbavení cestujících, letadel, nákladu a pošty. CSAH má smlouvu s více než 40 dopravci, například Air France, KLM či Lufthansou.

Tagy České aerolinie CSAH Czech Airlines Handling letiště praha Menzies smartwings
22 komentářů