Rostoucí ceny: Stavební tendry se prodlouží o měsíc, zasmluvněné stavby chce Kupka řešit jednotlivě

Stavba I/42 VMO Tomkovo náměstí v Brně. Foto: ŘSDStavba I/42 VMO Tomkovo náměstí v Brně. Foto: ŘSD

Firmy spočítaly, že například cena kameniva je nyní meziročně o 20 procent vyšší, cena dopravy je vyšší o 40 až 50 procent.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Správa železnic odsunou uzávěrky aktuálně běžících stavebních tendrů o měsíc. Po čtvrtečním jednání se stavebními firmami a zástupci podnikatelů to uvedl ministr dopravy Martin Kupka. Důvodem je aktuální překotný vývoj cen materiálu a energií. „Abychom nedělali unáhlená rozhodnutí. V současné složité době jsme s firmami ve stálém kontaktu,“ sdělil Kupka.

Největší firmy z oboru dopravního stavebnictví v týdnu prostřednictvím svého Sdružení pro výstavbu silnic (SVS) pohrozily, že kvůli rostoucím cenám může dojít i k zastavení některých běžících staveb. Smlouvy totiž vesměs neobsahují valorizační doložky.

Ministerstvo ale s plošnou úpravou vysoutěžených cen nepřišlo. „Vnímáme, že kvůli nárůstu cen za některé komodity musíme otevřít otázku financování staveb a chceme se podívat na jednotlivé smlouvy a každý případ řešit zvlášť,“ doplnil Kupka po jednání se SVS. „Jedno chci říct hned a jasně – stavby jedou dál,“ doplnil ministr s tím, že je s firmami v nepřetržitém kontaktu.

„Pokud nebudou upraveny ceny stavebních prací, firmy nebudou moci stavby dokončit. Loterií je pak podávání nabídek do nových tendrů, kdy dodavatelé materiálů nejsou schopni garantovat cenu ani v řádu několika dní,“ oznámilo v týdnu SVS.

Firmy spočítaly, že například cena kameniva je nyní meziročně o 20 procent vyšší, cena dopravy je vyšší o 40 až 50 procent, cena asfaltů až o 60 procent (oproti podzimu) a významně rostou ceny i dalších komodit, například oceli. Plyn někde vzrostl až o 300 procent, což se projeví při jarním spuštění obaloven.

Tagy ceny staveb Martin Kupka Ministerstvo dopravy Sdružení pro výstavbu silnic
5 komentářů