Roky zaplavoval Brno autovraky. Město nyní našlo kličku, jak se jich zbavit

Odtah vraků z Geislerovy ulice v Brně - Židenicích. Foto: Jana Šťastná / X.comOdtah vraků z Geislerovy ulice v Brně - Židenicích. Foto: Jana Šťastná / X.com

Auta bez značek nejsou registrovaná v Česku, majitel se k nim snažil na poslední chvíli přihlásit.

Brněnští strážníci nechali na začátku tohoto týdne odtáhnout šest aut z Geislerovy ulice v Židenicích, kterým před více než měsícem nasadili takzvanou botičku, řekl ČTK jejich mluvčí Jakub Ghanem. Šlo o vozy bez registrační značky, které nebyly registrované v Česku, a nebylo tak možné dohledat jejich majitele.

Úsilí o jejich odtažení vyvinula místostarostka Jana Šťastná (Hlas pro Židenice). Židenické ulice v uplynulých měsících zaplavoval auty jeden z místních obyvatel, který je využívá na prodej náhradních dílů, někdy se mu je podařilo prodat celá. Svůj pozemek už má těmito vozy, často vraky, zaplněný. Za poslední rok a půl se díky úsilí místostarostky podařilo snížit počet těchto aut v ulicích zhruba na polovinu, bylo jich přes 40. Záběry z pozemků zveřejnil na sociální síti X starosta Židenic Petr Kunc.

Majitel aut podle Šťastné vždy našel nějakou právní kličku, jak to udělat, aby je mohl beztrestně odstavovat v ulicích, a zabíral tak parkovací místa. Naposledy udělal to, že auta odstavil v modrých zónách bez registrační značky a neregistroval je v Česku, aby nebylo možné zjistit provozovatele. Jelikož ti, kterých se tato problematika týká, se zbavovali odpovědnosti, svolala Šťastná vícestranné jednání.

Majitel se náhle objevil

Dopravní oddělení městské policie pak přišlo s řešením, že když se majitel auta do 30 dnů od nasazení botičky nepřihlásí a neprokáže k nim vlastnický vztah, je možné je odtáhnout. Pokud ho prokáže, zaplatí pokutu a poplatek za nasazení botičky a auto musí odstranit.

Odtah se nakonec o několik dní zpozdil. Minulý pátek totiž při akci strážníků a Brněnských komunikací přišel člověk, který řekl, že je majitel. „Strážníci chtěli mít právní jistotu a nakonec celá akce skončila úspěšně. I když v úterý znovu přiběhl člověk, který se prezentoval jako majitel. Ale strážníci mu řekli, že mají rozhodnutí úřadu, že je pět dnů po lhůtě a ať si to řeší s úřadem,“ uvedla Šťastná.

V židenických ulicích zůstávají ještě další jednotlivá auta, část z nich bez registračních značek v modrých zónách, jejichž odstranění Šťastná se strážníky dále řeší. „Některá stojí mimo modré zóny a u nich hledáme řešení. A pak jsou auta, která registrační značku mají, ale nemají platnou technickou prohlídku. Když je propadlá více než půl roku, tak pro jejich odstranění je proces nastavený, ale při dodržení všech lhůt trvá nejméně půl roku,“ řekla Šťastná.

Tagy brno odtah vraků Židenice
23 komentářů