Roky sloužil jako králíkárna, teď ho čeká velká sláva. Historický autobus Škoda je zpět v Praze

Autobus Škoda 506 N. Foto: Ondřej Láska / DPPAutobus Škoda 506 N. Foto: Ondřej Láska / DPP

Vůz bude připraven do čela průvodu ke 100. výročí trvalého provozu autobusů v Praze.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) představil na sociálních sítích posun s opravou a renovací historického autobusu Škoda 506 N. Vozidlo z roku 1929 procházelo opravou ve společnosti Zliner ve Zlíně. V plné parádě by se měl objevit v provozu při speciálních příležitostech příští rok.

DPP autobus převezl do svých hostivařských garáží. Po opravě ve Zlíně je již zprovozněn, ale není ještě kompletně hotový. „Musíme ho například nalakovat nebo dokončit drobné kování interiéru a exteriéru. Vůz bude připraven do čela průvodu ke 100. výročí trvalého provozu autobusů v Praze, který se bude konat příští rok,“ uvedl DPP na sociálních sítích.

Autobus jezdil po Praze do roku 1948. Demontovanou karosérii koupila později fyzická osoba ze Stehlčevse, které sloužila jako králíkárna. V roce 2000 byl pak vrak vozu převezen do střešovického muzea, kde probíhala jeho renovace. Ve Zlíně od roku 2022 pracovali na jeho zprovoznění. Za zprovoznění zaplatí DPP 3,4 milionu korun.

Autobus Škoda 506 N. Foto: Ondřej Láska / DPPAutobus Škoda 506 N a Iveco Streetway. Foto: Ondřej Láska / DPPAutobus Škoda 506 N. Foto: Ondřej Láska / DPPAutobus Škoda 506 N. Foto: Ondřej Láska / DPPAutobus Škoda 506 N. Foto: Ondřej Láska / DPP
Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp muzeum MHD Škoda 506 N Zliner
Žádné komentáře