Rok a půl v režimu 1+1. Nejzatíženější místo v Liberci čeká omezení, začne oprava tunelu

Tunel v Liberci. Foto: FB stránky LiberceTunel v Liberci. Foto: FB stránky Liberce

Tunel z roku 1993 podle Kloknerova ústavu potřebuje rekonstrukci.

Řidiče a cestující čeká příští rok velké omezení na průtahu městem v podobě silnice I/35. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo projektovou přípravu na rekonstrukci tunelu a vypsalo veřejnou zakázku na zhotovitele rekonstrukce.

Pro Liberec půjde o zásadní dopravní komplikaci, průtah je nejvytíženějším úsekem ve městě, podle sčítání dopravy z roku 2020 tu denně projede v průměru 55 tisíc aut.

Odhadovaná cena zakázky na opravu je 168,8 milionu korun. Podle ředitele liberecké správy ŘSD Jana Wohlmutha bude termín zahájení záležet na rychlosti soutěže. „Ideálně bychom chtěl začít letos alespoň přípravnými pracemi bez omezení provozu,“ řekl Wohlmuth. Pro samotnou rekonstrukci počítá ŘSD s rok a půl trvající opravou, kdy bude provoz sveden vždy do jednoho tubusu v režimu 1+1.

Liberecký tunel má dva tubusy, byl dokončen v roce 1993. „Z diagnostických průzkumů Kloknerova ústavu ČVUT vzešla potřeba kompletní rekonstrukce. Ta se týká výměny asfaltových vozovek, protipožární sanace stěn a stropů, izolace portálových částí s výměnou říms a zábradlí,“ uvádí ŘSD v zadávací dokumentaci. Dojde také k výměně zádržného systému a dopravního značení či osvětlení a kamerového systému.

Tagy I/35 liberec Ředitelství silnic a dálnic ŘSD tunel Liberec
15 komentářů