Rok 2019 na železnici: Více nehod, usmrcených i zraněných. Letos již pět mrtvých

Nehoda lineckého expresu na přejezdu jižně od Českých Budějovic. Pramen: Policie ČRNehoda lineckého expresu na přejezdu jižně od Českých Budějovic. Pramen: Policie ČR

Drážní inspekce dnes vydala statistiky nehod na české železnici, které nejsou příliš příjemným čtením. V roce 2019 zemřelo na dráhách

Drážní inspekce dnes vydala statistiky nehod na české železnici, které nejsou příliš příjemným čtením. V roce 2019 zemřelo na dráhách v České republice celkem 247 osob, což je o 8 % více než v roce 2018. Celkový počet mimořádných událostí, usmrcených i zraněných opět vzrostl. Během prvních dvou dnů letošního roku navíc Drážní inspekce již eviduje pět usmrcených při střetu vlaku s osobou (proti stejnému období roku 2019 jde o pětinásobný nárůst).

Největší podíl na počtu usmrcených osob ve statistických výstupech Drážní inspekce každoročně zaujímají střety vlaku s člověkem. V roce 2019 se zvýšil počet střetů vlaku s osobou o 12 % na 252, což vzhledem k procentu úmrtnosti při těchto nehodách, kdy 77 % těchto nehod v roce 2019 bylo s následkem smrti, mělo vliv i na nárůst počtu usmrcených, jichž bylo více o 10 %. Ještě větší nárůst, a to o 22 %, eviduje Drážní inspekce v případě zraněných. Nejtragičtějším měsícem v případě střetu vlaku s osobou v roce 2019 byl duben, nicméně stejně jako v roce 2017 a 2018 byl měsícem s největším počtem nehod říjen.

Statistiky střetnutí s osobou. Pramen: Drážní inspekce

Statistiky střetnutí s osobou. Pramen: Drážní inspekce

Počet střetnutí na železničních přejezdech v roce 2019 v porovnání s předchozími léty opět narostl (na 181) a byl nejvyšší od roku 2013. Počet usmrcených (40) v porovnání s rokem 2018 vzrostl o 21 % a počet zraněných o 25 %. Nejtragičtějším měsícem v souvislosti s nehodami na železničních přejezdech byl jednoznačně červenec, kdy se událo 24 střetnutí, při kterých zahynulo 10 osob, což je největší počet usmrcených v jednom kalendářním měsíci za posledních deset let. Největší podíl na této statistice měla nehoda ze dne 14. 7. 2019, kdy se ve 14.52 hodin v Černožicích na Královéhradecku střetl spěšný vlak jedoucí z Trutnova do Hradce Králové s osobním automobilem a při této nehodě zahynuly všechny čtyři osoby v automobilu. Velký vliv na celkový počet zraněných při střetnutích na železničních přejezdech mají standardně střetnutí osobních vlaků s nákladními automobily, kdy dochází k vykolejení a ke zranění cestujících ve vlacích. V roce 2019 eviduje Drážní inspekce celkem tři nehody se sedmi a více zraněnými (13. července v Příčině na Rakovnicku, 30. července v Brance u Opavy a 6. září v Praze-Uhříněvsi).

Nehody na přejezdech. Pramen: Drážní inspekce

Nehody na přejezdech. Pramen: Drážní inspekce

V roce 2019, stejně jako v letech předcházejících, docházelo dle statistických výpočtů Drážní inspekce k úmrtí při každém pátém střetnutí na železničním přejezdu. Nejnižší počet střetnutí eviduje Drážní inspekce v prosinci, kdy se událo „pouze“ 6 střetnutí, při kterých byl usmrcen jeden člověk, přičemž jediným měsícem v roce bez usmrcených osob na železničních přejezdech byl únor, kdy DI eviduje celkem 11 střetnutí.

Tagy drážní inspekce nehody
56 komentářů