Poprvé od vypuknutí pandemie začalo Řízení letového provozu nabírat nové dispečery

Dispečerské pracoviště. Ilustrační foto. Autor: ŘLPDispečerské pracoviště. Ilustrační foto. Autor: ŘLP

ŘLP počítá s otevřením kurzu pro dvacet lidí, výcvik na řídícího trvá 24 měsíců.

Po roce a půl výrazně omezeného provozu začíná i Řízení letového provozu (ŘLP) doufat v lepší časy v českém vzdušném prostoru.

Poprvé od loňského jara, kdy letový provoz ochromila pandemie koronaviru, vypsalo ŘLP výběrové řízení na post řídícího letového provozu. Inzerát zveřejnilo na svých stránkách.

„Celkově počítáme v roce 2022 zahájit dva kurzy pro celkem 20 řídících letového provozu – žáků,“ potvrdil mluvčí ŘLP Richard Klíma. První kurz, který trvá 24 měsíců, začne v květnu příštího roku. ŘLP teď vybírá nejvhodnější zájemce na tuto práci, která je vhodná pro muže i ženy.

Letový provoz se zatím nad Českem i celou Evropou zdaleka nevrátil k hodnotám před pandemií. Podle posledních dat publikovaných v srpnu provoz na českém nebi za pololetí vykázal ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 průměrný pokles o 68 %. Od června ale dochází k jeho trvalému nárůstu. „V souladu s prognózami lze od dubna 2021 sledovat stabilní oživení letového provozu v českém vzdušném prostoru a výrazně vyšší aktivity leteckých dopravců než v roce 2020,“ uvedlo ŘLP. Aktuální data z Eurocontrolu ukazují, že provoz v Evropě se postupně vrací na 70–80 % úrovně před pandemií.

Tagy Řízení letového provozu řlp
6 komentářů