Řízení letového provozu loni podruhé hospodařilo se ztrátou

Nové kalibrační letadlo ŘLP. Pramen: ŘLPNové kalibrační letadlo ŘLP. Pramen: ŘLP

Největšími zákazníky ŘLP byly společnosti Qatar Airways, Turkish Airlines a Wizz Air.

Státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP) loni podruhé za dobu své existence hospodařil se ztrátou. Za loňský rok činí 799 milionů korun, když v roce 2020 byla 1,415 miliardy korun. Tehdy covidová pandemie uvrhla letové dispečery do ztráty poprvé.

„Rok 2021 bych označil za velmi obtížný, kdy jsme se museli s ohledem na několik vln pandemie covidu-19 vyrovnat s vysokou mírou nepředvídatelnosti vývoje letového provozu, a tedy i souvisejících výnosů,“ uvedl šéf ŘLP Jan Klas.

Letový provoz nad Českou republikou loni klesl na 362 tisíc přeletů, což je asi o 18.000 méně než v roce 2020. Proti období před krizí jde o pokles o zhruba 57 procent, zároveň je to nejméně za téměř 20 let. V roce 2019 bylo v českém vzdušném prostoru zaznamenáno 906 666 pohybů.

Celkové výnosy ŘLP činily 1,998 miliardy korun, tedy o 52 procent méně než v roce 2019, který byl poslední před covidem. Hlavním zdrojem příjmů podniku bylo poskytování letových navigačních služeb, na které připadá 89 procent z celkových výnosů (76 procent činí přelety, 13 procent přibližovací služby na letištích). Podnik má tržby i z výcviku dispečerů a služeb své kalibrační letky (loni dohromady 112 mil. Kč).

Celkový objem nákladů (včetně odložené daně z příjmů) činil loni 2,797 miliardy korun, což představuje pokles o 30 procent oproti roku 2019. Počet zaměstnanců snížil podnik o osm procent a zmrazil mzdy.

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky vznikl 1. ledna 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a letišť Praha-Ruzyně, Brno-Tuřany, Ostrava-Mošnov a Karlovy Vary.

V žebříčku největších uživatelů českého vzdušného prostoru loni nedošlo ke změně. Největšími zákazníky ŘLP byly společnosti Qatar Airways, Turkish Airlines a Wizz Air.

Před covidem podnik vykazoval stamilionové zisky, ze kterých vyplácel ministerstvu dopravy dividendu.

Tagy řlp
15 komentářů