Řidiči MHD v Pardubicích dostali přidáno 15 procent, dosud nejvíc

Vánoční trolejbus 26Tr v Pardubicích. Foto: DPMPVánoční trolejbus 26Tr v Pardubicích. Foto: DPMP

Mzda po zvýšení může dosáhnout 36 000 korun.

Dopravní podnik v Pardubicích postupně získává potřebný počet řidičů, kterých má dlouhodobě nedostatek. Pomáhá tomu zvýšení mezd, od letošního roku mají o 15 procent víc.

Poměrně výrazně jsme přidávali na mzdách, abychom byli schopni konkurovat dopravcům v kraji. Přispívá to k rychlejšímu doplnění stavů,“ řekl ředitel Tomáš Pelikán. Podle něho jde o nejvyšší procentní navýšení mezd, k němuž dosud podnik přistoupil.

Pardubický dopravní podnik má přes 220 řidičů. Zhruba třicítku by jich potřeboval přijmout. „Chybí nám nějakých 30 lidí do plného stavu. Máme řidiče v autoškole, které přijmeme, snažíme se získat hotové řidiče. Je to dneska boj,“ řekl Pelikán.

V minulých letech byl procentní mzdový růst podstatně nižší, spíš o jednotky procent. Řidič v pardubickém dopravním podniku měl před zvýšení kolem 32 000 korun hrubé mzdy měsíčně. Teď se dostanou na 35 000 až 36 000 korun.

Kvůli nedostatku řidičů, pětadvacet jich bylo jeden čas na nemocenské, musel podnik opakovaně omezovat spoje. Od února se vrací do provozu linka 20, která zajíždí do ulice Na Spravedlnosti, kde je poliklinika i novější bytové domy. Nejezdila od září loňského roku.

U linky 11 omezení potrvá, jezdí v omezeném režimu ve všední dny v ranní a odpolední špičce. Její standardní provoz ještě nejsme schopní obnovit,“ dodal Pelikán.

Tagy Dopravní podnik města Pardubic DPMP mzdy řidičů
22 komentářů