Rhätische Bahn pokořila světový rekord. Na unikátní železnici vypravila 1,91 kilometrů dlouhý vlak

Nejdelší osobní vlak na světě sjíždí z Predy do Bergünu. Foto: swiss-image.ch/Philipp SchmidliNejdelší osobní vlak na světě sjíždí z Predy do Bergünu. Foto: swiss-image.ch/Philipp Schmidli

Pokus proběhl přesně podle plánu, ve vlaku bylo sedm strojvedoucích.

Po měsících příprav dnes společnost Rhätische Bahn pokořila světový rekord v délce nejdelšího osobního vlaku na světě. Po trati zapsané ve světovém dědictví UNESCO z Predy do Alvaneu v kantonu Graubünden projel vlak dlouhý celkem 1,91 kilometru.

Dopravce spojil celkem 25 jednotek Capricorn do jednoho vlaku, s kterými postupně sjížděl přes 48 mostů včetně nejznámějšího na celé trati – viaduktu Landwasser.  Díky trase a délce vlaku byla unikátní souprava vidět na některých vyhlídkách i na třech či čtyřech různých místech. Je to díky soustavě celkem 22 tunelů, kterými vlaky projíždí. Trasa z Predy do Alvaneu je dlouhá 24,9 kilometrů, během kterých vlak klesá 789 výškových metrů. Ve vlaku bylo 7 strojvedoucích.

Celá akce, kterou sledovaly na místě tisíce lidí, byla dlouho pečlivě plánována. Vlak nakonec projel přesně tak, jak si pořadatelé přáli a naplánovali. Akce se konala i u příležitosti 175 let železnice ve Švýcarsku.

Celou akci přenášel živě švýcarský server blick.ch. Rozsáhlou fotogalerii najdete zde.

Tagy nejdelší osobní vlak Rhätische Bahn RhB
19 komentářů