Rhätische Bahn pojmenovaly první novou jednotku, mají jich objednáno 56

Elektrická jednotka Capricorn pro Rhätische Bahn. Foto: StadlerElektrická jednotka Capricorn pro Rhätische Bahn. Foto: Stadler

Nákup nových elektrických jednotek je největší investicí v historií švýcarského dopravce.

Švýcarská železniční společnost Rhätische Bahn (RhB) oficiálně pojmenovala první z nových jednotek Stadler Capricorn, které se mají postupně stát základem provozu železnice v kantonu Graubünden.

První jednotka získala jméno Piz Ela podle 3 332 metrů vysoké hory tyčící se nad městečkem Bergün. RhB mají objednáno celkem 56 čtyřdílných jednotek od Stadler Rail. Jednotky získaly společný název Capricorn (kozorožec v rétorománštině).

Rhätische Bahn si objednaly celkem 56 těchto jednotek v hodnotě 534 milionů švýcarských franků. Dosud jich převzaly deset, čtyři jsou v provozu s cestujícímí, dvě slouží k výcviku strojvedoucích, u čtyřech probíhají zkoušky. Dodávka skončí v roce 2024.

První jednotky objednala RhB v roce 2016, letos navýšíla kontrakt o dalších 20 vozidel.  Čtyřvozové elektrické jednotky vyvinul Stadler pro potřeby úzkorozchodné železnice v kantonu Graubünden. Maximální rychlost je 120 kilometrů za hodinu. Jednotka je 76,4 metrů dlouhá, má 164 míst k sezení, z toho 35 v první třídě. Specialitou je přenos obrazu ze stanoviště strojvedoucího.

Díky nákupu nových jednotek tomu zavedou RhB půlhodinový interval mezi Landquartem a Klosters. Jde o největší modernizaci vozového parku RhB v historii.

Tagy Capricorn Rhätische Bahn Stadler Rail
60 komentářů