Revoluce v převodech aut. Od února půjde podat žádost online, lidé ušetří čas i peníze

Autobazar. Foto: AAA AutoAutobazar. Foto: AAA Auto

Převod auta online bude dostupný zatím pro fyzické osoby, do konce roku i pro firmy.

Převést auto na někoho jiného by mělo být od února levnější a jednodušší. Ministr dopravy Martin Kupka dnes na odborném semináři pořádaném Hospodářskou komorou představil nový systém online žádostí pro převod vozidel v registru nebo další žádosti týkající se registru vozidel.

„Je to průlomové především pro prodej a převod vozidel mezi fyzickými osobami. Do konce roku bude systém přístupný i pro firmy,“ uvedl Kupka. Velké představení novinek chystá ministerstvo na počátek února.

Přístup do systému bude přes Portál dopravy, přes který už lidé mohou žádat například o řidičský průkaz. „Vidíme velký apetit využívat takové služby. Po zrušení nutnosti využívat datové schránky stoupl počet žádostí o řidičské průkazy přes portál z 1500 na 3000 týdně,“ řekl Kupka.

Nový systém pro žádosti o převod je podle něj uživatelsky přívětivý a prošel testováním. Podle náměstka ministra Ladislava Němce bude pro uživatele připraven jasný návod. Řada pojmů může být totiž pro laiky nesrozumitelná, protože je běžně nepoužívají.

Veškerá administrativa digitálně

Podání žádosti o převod online ušetří nejen čas, ale i peníze. Správní poplatek bude o pětinu nižší. Přes Portál dopravy půjde žádat třeba i o další registrační značky, které se používají například pro nosiče kol.

Podle Kupky zatím není jasné, kolik online žádosti ušetří úředníků. Záležet bude vždy na každé obci s rozšířenou působností, která tyto agendy pro stát zajišťuje. Je ale jasné, že práce pro úředníky v této oblasti ubude. Z úřadů se v této oblasti často stanou jen výdejní místa.

Do konce roku chce ministerstvo dopravy registr zpřístupnit přes takzvaný registr zastoupení. To umožní i přístup k online žádostem například leasingovým firmám či autobazarům. „Cílem je, aby šlo veškerou administrativu okolo prodeje, koupě a registrace vyřídit plně digitálně,“ uvedl Kupka.

Šéfka největšího prodejce ojetých aut Aures Holdings Karolína Topolová označila změny za revoluční. „Náklady a pracnost převodů jsou obrovské. Ušetří se tuny papíru.  Digitalizace zefektivní obchodování na sekundárním automobilovém trhu,“ dodala Topolová.

Tagy Aures Holdings Portál dopravy převod vozidel registr vozidel
72 komentářů