Revoluce v dopravě skončila. Segway končí s výrobou stejnojmenného vozítka

Vozítka segway v roce 2015 v Praze. Autor: ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41314840Vozítka segway v roce 2015 v Praze. Autor: ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41314840

Společnost Segway ukončí k 15. červenci výrobu svého stejnojmenného dvoukolového elektrického vozítka. Firma přitom původně tvrdila, že její vozítko bude

Společnost Segway ukončí k 15. červenci výrobu svého stejnojmenného dvoukolového elektrického vozítka. Firma přitom původně tvrdila, že její vozítko bude revolucí ve způsobu přepravy osob. Segwaye byly oblíbené u turistů a někde je používali i policisté, proslavily je ale spíš nehody a stížnosti chodců, poznamenala agentura AP. Praha zakázala vjezd těchto vozítek do historických lokalit.

Prezidentka společnosti Judy Caiová v prohlášení uvedla, že za prvních deset let své existence segway ukázal, že je efektivním osobním vozítkem a získal si oblibu u turistů ve velkých městech Severní Ameriky, Evropy, Asie, Jižní Ameriky a Blízkého východu. Loni se však na celkových výnosech firmy podílel méně než 1,5 procenty.

Společnost kvůli ukončení výroby propustí 21 zaměstnanců, dalších 12 si jich ponechá ve firmě dva měsíce až rok a pět jich zůstane v továrně v New Hampshire.

„Toto rozhodnutí nebylo lehké a i když současná globální pandemie ovlivnila prodej a výrobu, nebyla rozhodujícím faktorem v našem rozhodnutí,“ dodala Caiová.

Dopravní revoluce, kterou oznámil vynálezce vozítka Dean Kamen při založení firmy v roce 1999, se nestala realitou. Původní cena segwaye kolem 5000 USD (118.000 Kč) byla pro mnoho zákazníků překážkou. Náročné bylo navíc i používání, protože uživatel musel být při jízdě v určitém úhlu, aby se vozítko pohybovalo vpřed. Pokud se váha jezdce příliš posunula jiným směrem, mohlo se snadno vymknout kontrole a jezdec spadl. V některých městech včetně Prahy byla vozítka nakonec zakázána kvůli bezpečnosti.

V roce 2009 firmu Segway koupil britský milionář James Heselden. O deset měsíců později zemřel, když podle médií náhodou sjel na segwayi z útesu. V roce 2013 se novým majitelem firmy Segway stala společnost Summit Strategic Investments a o dva roky později ji koupila čínská Ninebot.

Segway proslavily i další nehody. V roce 2003 měl lehčí nehodu na tomto vozítku bývalý americký prezident George Bush mladší. V roce 2015 srazil jamajského sprintera Usaina Bolta po jeho vítězství v Pekingu v běhu na 200 metrů kameraman na vozítku segway. Bolt ale nebyl zraněn a později o nehodě vtipkoval.

V roce 2017 začala firma Segway vyrábět elektrické koloběžky. Podle mnohých to bylo známkou toho, že dny původních vozítek Segway PT jsou sečteny, uvedla agentura AP.

ČTK

Tagy Segway
4 komentáře