Revoluce u amerických aerolinek. Trvale ruší poplatky za změny letenek

United Airlines na regionální lety kupuje Embraer E175. Foto: EmbraerUnited Airlines na regionální lety kupuje Embraer E175. Foto: Embraer

Trojice velkých amerických leteckých dopravců přistupuje k revolučnímu kroku v podmínkách prodeje letenek, který má přilákat do letadel více cestujících.

Trojice velkých amerických leteckých dopravců přistupuje k revolučnímu kroku v podmínkách prodeje letenek, který má přilákat do letadel více cestujících.

Trvale ruší poplatky za změnu termínu letenky. Odpuštění poplatků za přesun na jiný datum se stalo v posledních měsících standardem v celém oboru, žádný dopravce ale dosud neoznámil, že by takovou změnu provedl trvale. Nejprve v neděli s touto novinkou přišly United Airlines, den poté je následovaly American Airlines a Delta Air Lines.

Vyplývá to z tiskových zpráv dopravců. Nová pravidla platí pro vnitrostání lety v USA a cestujícím mohou ušetřit i stovky dolarů za každý let. Až dosud ( s výjimkou opatření posledních měsíců) se u nejlevnějších letenek každá změna termínu platila, často vyšším poplatkem, než byla původní cena letenky.

V případě všech tří dopravců se změna netýká úplně nejlevnějších letenek v tarifu Basic. Aerolinky navíc cestujícím umožní zdarma možnost přesunu na takzvané standby lety: pokud například bude mít letenku do vybrané destinace na stejné datum, ale jinou hodinu, umožní mu zdarma let dřívějším či pozdějším letem, než má vybráno.

Pro aerolinky jde na jednu stranu o krok, který může přilákat více zákazníků, na druhou stranu mohou přijít o část příjmů v podobě vyšších cen za flexibilní letenky i samotných poplatků. Ty v posledních letech neustále rostly, běžně dosahovaly přes sto dolarů za jednu změnu.

„Naslouchali jsme naším zákazníkům, co bychom mohli změnit. A tyto poplatky byly nejčastějším požadavkem,“ řekl šéf United Airlines Scott Kirby. Podle něj krize minulých měsíců přinutila dopravce přemýšlet, jak zlepšit zákaznický servis.

Tagy american airlines Delta Air Lines flexibilní letenka poplatek za změnu termínu letenky united airlines
28 komentářů