Revoluce: Chybujícím strojvedoucím se budou odebírat licence

Stříbrný šíp, stanoviště strojvedoucího. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStříbrný šíp, stanoviště strojvedoucího. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Revoluční novinka umožní státu odebírat strojvedoucím licence za opakované chyby.

Čeští strojvedoucí budou moci v budoucnu přijít o licenci mnohem snadněji než dnes. Ministerstvo dopravy připraví novelu zákonu o drahách, která to umožní. Na dnešní tiskové konferenci po jednání skupiny, která řeší bezpečnost na železnici, to uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

„Je to revoluční věc. Licence bude pozastavena nebo odebrána, když například strojvedoucí opakovaně nebude respektovat návěstidlo,“ uvedl ministr. Zdůraznil, že chyba se musí stát opakovaně. Šéf Drážního úřadu Jiří Kolář dodal, že strojvedoucí přijde o licenci například i v případě požití alkoholu.

„Dnes je licence majetkem strojvedoucího a lze ji odebrat jen ve velmi specifických případech,“ uvedl Kolář. Tyto případy jsou v zásadě dva: zdravotní nezpůsobilost a odsouzení za úmyslný trestný čin. Nově by to mělo podle zástupců resortu dopravy u strojvedoucích fungovat podobně jako u řidičů. Termín zavedení novinky nicméně neuvedli.

Mnohem dříve má být na železnici zaveden systém Monitoringu licence strojvedoucích (MLS), který už je v novele zákona, která leží ve sněmovně. O zavedení systému, který by měl hlídat dodržování doby odpočinku, se mluví v tuzemsku dlouhá léta. Podle Havlíčka by novela měla začít platit v září. „Budeme mít přesně zmapováno, kdo kdy jel,“ řekl ministr. Havlíček chce upravit i nařízení vlády o odpočinku strojvedoucích tak, aby se do minimální šestihodinové délky odpočinku nezapočítávala cesta na lůžko a zpět.

Tagy Karel Havlíček licence strojvedoucích Ministerstvo dopravy Top
191 komentářů