Restart po 13 letech. Zkrachovalá Mexicana je znovu v provozu, stát jako majitel slibuje nižší ceny

První komerční let obnovené Mexicany. Foto: Gobierno de MexicoPrvní komerční let obnovené Mexicany. Foto: Gobierno de Mexico

První let musel kvůli špatnému počasí divertovat.

Nejstarší mexická letecká značka je opět v provozu. Mexický dopravce Mexicana de Aviación, který přestal létat v roce 2010, obnovil v závěru roku svoji činnost. Pod vlastnictvím ministerstva obrany má konkurovat soukromým dopravcům.

Před krachem bývala Mexicana největším mexickým dopravcem, vznikla v roce 1921. Nová společnost využívající původní značku zatím létá se třemi letadly: jedním Boeingem 737-800 a dvěma Embraery E-145. Boeing 737-800 je osm let starý, naposledy létal pro ruské Transaero. Embraery jsou staré přes dvacet let, patří společnosti Tar Aerolínas. Postupně firma plánuje rozšířit flotilu, deset letadel má zařadit do provozu letos.

V nabídce jsou zatím jen vnitrostátní lety. Po konci Mexicany došlo k rozvoji soukromých dopravců, hlavní podíly na trhu mají nyní Volaris, Viva Aerobus a AeroMexico. Státní dopravce slibuje letenky zhruba o pětinu levnější.

První let nového dopravce přinesl neplánované potíže cestujícím. Let z Mexico City z letiště Felipe Ángelese do Tulumu byl odkloněn kvůli špatnému počasí do Méridy.

Mapa sítě linek Mexicany. Foto: Gobierno de MexicoHistorie Mexicany. Foto: Gobierno de MexicoPrvní komerční let obnovené Mexicany. Foto: Gobierno de Mexico
Tagy Mexicana Mexiko
7 komentářů