Řešovské letiště už překročilo předcovidová čísla, červenec přinesl rekordní úspěch

Boeing 787 v Řešově. Foto: Port Lotniczy "Rzeszów - Jasionka"Boeing 787 v Řešově. Foto: Port Lotniczy "Rzeszów - Jasionka"

Za nárůstem je i blízkost letiště Ukrajině.

Polské Letiště Řešov-Jasionka odbavilo za minulý měsíc rekordní počet pasažérů. Jeho branami prošlo téměř 97 tisíc cestujících, což je dokonce o 14 procent více než v historicky nejúspěšnějším měsíci srpnu roku 2019. Za významným a v postcovidové době ojedinělým milníkem stojí podle letiště nejen mimořádně bohatá síť dovolenkových letů, ale i dodatečné letecké operace související s podporou Ukrajiny.

Z letiště na jihovýchodě Polska se létá do 23 destinací ve 12 zemích. Týdně obslouží na 80 jednotlivých rotací. Prázdninovým letům patří jedna čtvrtina z celkového počtu odbavených cestujících. Největší podíl, téměř 45 procent pak připadá nízkonákladovým dopravcům Ryanairu a Wizzairu. Zmínit je třeba také domácí LOT, který z Řešova do nabízených 7 destinací přepravil v červenci téměř 24 tisíc pasažérů.

Spojení s hlavním městem, Varšavou, které je v provozu i pětkrát denně, využilo minulý měsíc na 18 tisíc pasažérů. Tradičními trháky jsou jako na jiných evropských letištích Londýn a turecká Antalya. Připomenout je třeba také fakt, že z letiště u Řešova, který má jen 200 tisíc obyvatel, což je ještě méně, než má například Ostrava, létá pravidelně přímá linka do New Yorku. Provozuje ji jednou týdně LOT se svými Dreamlinery. V červenci spoj využilo tisíc cestujících.

V minulých měsících se navíc Řešov stal díky své strategické poloze v blízkosti ukrajinských hranic významným bodem pro vojenskou i humanitární pomoc mířící právě do Ruskem napadené země. Na letišti jsou také dislokovány zahraniční vojenské jednotky a systémy protivzdušné obrany. Na Jasionce působí i polská státní firma pro údržbu letadel LOTAMS, tedy LOT Aircraft Maintenance Services. Společnost tam navíc připravuje ve střední a východní Evropě velikostí i kapacitou ojedinělý projekt hangáru pro údržbu čtyř širokotrupých, případně až patnácti úzkotrupých, nebo dokonce 20 regionálních letadel.

Tagy Polsko Řešov RZE
12 komentářů