Resort obrany pořídí dva transportní Embraery C-390, vyjdou na více jak 11 miliard

Embraer C-390 Millennium. Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium. Zdroj: Embraer

První stroj dorazí už příští rok.

Vojenské letectvo posílí dva transportní Embraery C-390. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do konce listopadu. První letoun budou mít vojáci k dispozici už v příštím roce, druhý v roce 2027 nebo 2028. I s doplňkovým vybavením vyjdou stroje na 11,3 miliardy korun bez DPH. Vládu dnes o zakázce informovala ministryně obrany Jana Černochová.

„Posílit schopnost přepravit na delší vzdálenosti těžší a objemnější náklady nebo zajistit převoz lidí z krizových oblastí potřebuje Armáda ČR dlouhodobě. Naplno nám to ukázaly třeba evakuace z Afghánistánu nebo Súdánu,“ zdůvodnila akvizici Černochová.

Embraer C-390 uveze až 26 tun nákladu, případně pojme 80 cestujících nebo 64 plně vyzbrojených výsadkářů. Plně naložený letoun doletí dva tisíce kilometrů, s nákladem 23 tun pak 2 720 kilometrů a s nákladem 14 tun 5 020 kilometrů. Maximální dolet pak činí přes sest tisíc kilometrů, s přídavnými nádržemi až osm tisíc kilometrů.

Moduly pro hašení nebo tankování

Doplňkové vybavení, které ministerstvo nad rámec pořízení samotných letounů nakupuje, zahrnuje například modul pro vzdušné hašení za letu, modul, který umožní tankování za letu, modul pro transport pacientů, a to včetně možnosti umístění lehátek pro pacienty vyžadující intenzivní péči, přídavné palivové nádrže pro prodloužení doletu, systém vlastní ochrany pro operace v nebezpečném prostředí, systém pro výdej paliva FARP a modul pro operace Search and Rescue. Letadla také budou mít vybavení pro přepravu cestujících ve vyšším standardu a GPS Repeater pro speciální síly.

Zapojeny budou rovněž firmy českého obranného průmyslu. Předpokládaná výše programu průmyslové spolupráce jsou asi dvě miliardy korun. Projekty se týkají rozšíření stávající výroby v podniku Aero Vodochody Aerospace a spolupráce státního podniku LOM Praha na zajištění životního cyklu pořizovaného letounu. Embraer má zároveň spolupracovat s univerzitami v ČR v oblasti autonomních prostředků a létání.

Embraer C-390 vyšel pro Armádu ČR jako nejvhodnější řešení. Studie proveditelnosti zvažovala ještě alternativy v podobě letounů A400M Atlas a C-130J Super Hercules. Českem vybraný letoun mají již ve výzbroji Brazílie a Portugalsko, první stroj dostalo nedávno Maďarsko. Letadla pořizuje i Rakousko, Nizozemsko a Jižní Korea, o nákupu uvažuje také Švédsko.

Embraer C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerKokpit Embraeru C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerEmbraer KC-390.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium s výbavou na vzdušné hašení požárů.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium.
Zdroj: EmbraerEmbraer C-390 Millennium.
Zdroj: Embraer
Tagy armáda Armáda České republiky Armáda ČR C-390 Embraer Embraer C-390 Ministerstvo obrany
35 komentářů