Reparát Arrivy u rychlíků. Vstup na linku R14 zvládl dopravce lépe než loni

Jednotky 845 společnosti Arriva vlaky v Jablonném v Podještědí. Foto: ArrivaJednotky 845 společnosti Arriva vlaky v Jablonném v Podještědí. Foto: Arriva

Arrivě se při premiéře na lince R14 vyhnuly komplikace z minulého roku, kdy odříkala vlaky a nasazovala náhradní soupravy

Loni byla se zahájením nového jízdního řádu společnost Arriva vlaky terčem kritiky za nezvládnutý vstup na dálkové i regionální linky. Letošní expanze firmy na další rychlíkové tratě dopadla podstatně lépe, i když ne dokonale.

Zatímco loni vlaky nabíraly mnohahodinová zpoždění a některé byly odřeknuty, letos byla situace lepší. Většina spojů Arrivy na nových linkách dnes dojela s maximálním zpožděním do 15 minut, i když zejména v druhé polovině dne začínalo zpoždění u rychlíků ve směru z Ústí nad Labem přesahovat patnáct minut. Ve třech případech bylo zpoždění kolem půl hodiny. Bez problémů zvládal dopravce i krátké obraty v Pardubicích. V jedné z cílových stanic má osm minut po příjezdu pro odjezd zpět do Liberce. V Pardubicích musí ještě zvládnout připojení  regionovy Českých drah do Chrudimi, která se v Rosicích nad Labem odpojí.

První ranní vlaky zvládaly bez komplikací i stanovenou jízdní dobu z Rynoltic do Křižan, kde je na trati největší stoupání a před startem Arrivy se objevily pochybnosti, zda jsou jednotky 845 schopny tento sklonově náročný úsek zvládnout.

Porucha v Turnově

Z celého dne nastala největší komplikace u večerního rychlíku z Ústí nad Labem R 1351, který v úseku nabral zpoždění 14 minut. Podle šéfa Arrivy Daniela Adamky šlo o soupravu složenou ze dvou jednotek, kterou ještě zpomalila návěst Stůj před vjezdem do Křižan. Firma se podle něj ještě zaměří na další proškolení strojvedoucích, aby tento náročný úsek lépe zvládali.

Jediná porucha vozidla nastala před obědem v Turnově. Dopravce zde nahradil jednotku jinou a vlak nabral zhruba 30 minut zpoždění.

Loni čelila Arriva velké kritice za mnohahodinová zpoždění i nedodržení standardů kvality, které vyústily i v pokuty od ministerstva dopravy či krajů.

Arriva od dnešního dne provozuje všechny rychlíky linky R14 mezi Libercem a Pardubicemi a Libercem a Ústím nad Labem. Smlouvu má zatím na dva roky.

Tagy Arriva vlaky R14 rychlíky Liberec - Pardubice rychlíky Liberec - Ústí nad Labem Top
283 komentářů