„Zlatá slepice“ Českých drah. Majitel zkušebního okruhu loni rekordně vydělal

Železniční zkušební okruh ve Velimi. Foto: VÚZŽelezniční zkušební okruh ve Velimi. Foto: VÚZ

VUZ chce po rekordním roce expandovat více do zahraničí.

České dráhy mohou letos počítat s větší dividendou ze své nejziskovější dceřiné společnosti. Výzkumný Ústav Železniční, který je veřejnosti známý hlavně jako majitel a provozovatel železničního zkušebního okruhu v Cerhenicích, měl loni nejvyšší zisk ve své historii.

Vyplývá to z dnes zveřejněné výroční zprávy společnosti. Tržby meziročně stouply o 23 % na 692,3 milionů korun, zisk před zdaněním z 258,8 na 346 milionů korun. „Absolutní výši výnosů a následně hospodářského výsledku příznivě ovlivnila zvýšená poptávka po všech poskytovaných produktech společnosti v důsledku zpoždění projektů způsobených pandemií a opatřeními vůči covid-19,“ uvedla firma v tiskové zprávě k výsledkům. Firma dál hospodaří bez dluhu.

VUZ v roce 2019 změnil obchodní politiku, zaměřuje se více na produkty s vysokou přidanou hodnotou. „Naší vizí je být mezinárodní společností s ambicí prosadit se nejenom ve středoevropském regionu a nejenom na železnici,“ řekl předseda představenstva Martin Bělčík. Loni společnost expandovala na Slovensku. „Do roku roku 2022 vstupujeme s novou vizí stát se evropským centrem excelence v oblasti testování a certifikace železničních vozidel,“ uvedl Bělčík.

Zisk firmy je nejen nejvyšší v padesátileté historii, ale také podstatně vyšší než stanovený plán. Zhruba dvě třetiny tržeb jsou od zahraničních zákazníků. Většina příjmů (625 milionů korun) je z oblasti zkušebnictví.

VUZ ze zisku roku 2020 poslal Českým drahám dividendu ve výši 205 milionů korun. Letos má na dividendu k dispozici ještě vyšší zisk.

Tagy vúž Výzkumný ústav železniční
28 komentářů