Rekordní rok pro levné pumpy. Tank ONO loni tržbami předstihlo v Česku i Shell

Čerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONOČerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONO

Na každé pumpě firma protočila v průměru téměř tři čtvrtě miliardy korun.

Mají jednoduchý byznys model: pohonné hmoty prodávají za jednotnou cenu po celé zemi a stále se stejnou marží. Do marketingu nedávají v podstatě nic, jejich reklamou jsou ceny. I díky tomu jsou dlouhodobě nejlevnější na celém trhu. Byznys sítě čerpacích stanic Tank ONO i díky tomu zaznamenal loni nejlepší výsledky v historii. Tržby firmy loni poprvé přesáhly 30 miliard korun.

Vyplývá to z výkazu zisku a ztrát za rok 2022, které firma zveřejnila ve sbírce listin. Rodinná firma bratří Jiřího a Petra Ondrových podle nich utržila 31,239 miliardy korun. Meziročně jde o nárůst o téměř 60 procent. Zisk firmy rovněž výrazně stoupl: z 1,3 milionu korun na 122 milionů korun.

„Rok 2022 byl rekordním hlavně kvůli nárůstu cen pohonných hmot, výtoč stoupla jen mírně,“ komentoval výsledky Ondra. Letos podle něj kvůli poklesu cen naopak tržby klesnou. Po napadení Ukrajiny Ruskem v první polovině roku výrazně pohonné hmoty zdražily, zlevnění nastalo až ke konci roku.

Tank ONO má aktuálně 44 čerpacích stanic, které vykazují mimořádnou efektivitu. V průměru připadá na jednu výtoč 710 milionů korun za rok. Díky nízkým cenám se u nich pravidelně tvoří fronty. Firma se nebrání pořízení dalších, loni ale nekoupila ani jednu. „Nabídky jsou, ale musejí nám dávat smysl. Nepotřebujeme nakupovat za každou cenu,“ řekl Ondra.

V Česku neexistuje žádný žebříček tržeb čerpacích stanic, řada sítí čerpacích stanic má své výsledky schované pod větší korporací. Například Orlen už síť čerpacích stanic Benzina zahrnuje do svých ročních výsledků. MOL, který má přes tři sta poboček po celé zemi, loni utržila 55 miliard korun. Tank ONO loni předstihlo tržbami v Česku například Shell, který loni utržil podle výroční zprávy na českém trhu 24 miliard korun.

Tagy Tank ONO
41 komentářů