Rekordní rok airBaltic. Provozní šéf Martin Sedlacký ve firmě po osmi letech překvapivě končí

Stý Airbus A220-300 odlétá z Mirabelu. Foto: AirbusStý Airbus A220-300 odlétá z Mirabelu. Foto: Airbus

Lotyšský státní dopravce airBaltic loni poprvé překonal hranici pěti milionů přepravených cestujících. V meziročním porovnání jejich počet stoupl o 22

Lotyšský státní dopravce airBaltic loni poprvé překonal hranici pěti milionů přepravených cestujících. V meziročním porovnání jejich počet stoupl o 22 %. Za růstem je především pořízení nových Airbusů A220-300. Jeden ze strůjců současné expanze firmy, Martin Sedlacký, se po osmi letech ve firmě rozhodl odejít z postu provozního ředitele a v aerolinkách skončit.

Výsledky firma zveřejnila v tiskové zprávě. „Pokračovali jsme loni v našem udržitelném růstu a posílili naši pozici nejsilnějšího dopravce v regionu,“ uvedl šéf airBaltic Martin Gauss. Firma podle něj roste hlavně díky nasazování dalších letadel A220-300. To dokládají i počty přepravených cestujících v porovnání s počtem letů. Dopravce loni vypravil o 12 % více letů než o rok dříve, počet cestujících však stoupl o 22 %. Firma loni otevřela celkem 9 nových linek, ve flotile už má 22 letadel A220-300.

Nečekanou zprávou je rezignace Martina Sedlackého, který u lotyšského dopravce působí osm let na pozici provozního ředitele. Vedení firmy oznámil plán odejít. Důvody neuvedl, v oboru se mluví o tom, že je nespokojen s tím, že firma stále nemá strategického partnera a 80 % vlastní stát. Termín odchodu není jasný, Sedlacký požádal o poskytnutí plánu, jak má předat svoji funkci. Aerolinky budou hledat jeho nástupce. Sedlacký je jedním ze strůjců obratu aerolinky na hranici přežití v rostoucího dopravce. Rozhovor s Martinem Sedlackým jsme přinesli loni v dubnu.

Tagy airBaltic Martin Sedlacký
14 komentářů