dpp

Rekonstrukce se dočká i zbytek Fantovy budovy včetně vládního salonku. SŽ vypsala tendr

Některé prostory Fantovy budovy dosud na rekonstrukci čekají. Pramen: Správa železnicNěkteré prostory Fantovy budovy dosud na rekonstrukci čekají. Pramen: Správa železnic

Nejvyšší přípustná cena je 570 milionů korun.

Správa železnic (SŽ) plánuje ještě letos odstartovat poslední fázi dlouholeté rekonstrukce Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží. Aktuálně vypsala tendr na stavební firmu, která provede obnovu zbývajících interiérů historického objektu. Nejvyšší přípustná cena je 570 milionů korun.

Secesní budova, která vyrostla v letech 1901–1909, už má zrekonstruovanou střechu a fasádu, v letech 2021–2023 pak přišly na řadu i interiéry, zejména kulturní sály v severní části.

Nyní obnovou projdou vyšší patra v severní části a celá jižní část včetně vládního salonku. Mimo jiné se tak budou rekonstruovat prostory, kde sídlí Drážní úřad a policie.

Do původní podoby se vrátí příjezdový, tedy jižní podchod. Odstraněním nepůvodní podlahy sálu nad ním vznikne vysoký prostor, jehož secesně zdobený strop bude opět viditelný přímo z podchodu.

Stavba je rozdělena na tři etapy, během kterých bude docházet ke stěhování jednotlivých provozů. Zahájení prací se předpokládá v závěru letošního roku, jejich dokončení pak v první polovině roku 2028.

Některé prostory Fantovy budovy dosud na rekonstrukci čekají. Pramen: Správa železnicNěkteré prostory Fantovy budovy dosud na rekonstrukci čekají. Pramen: Správa železnicNěkteré prostory Fantovy budovy dosud na rekonstrukci čekají. Pramen: Správa železnicPraha hlavní nádraží, Fantova budova. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZrekonstruovaná kavárna v severní části Fantovy budovy. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZrekonstruovaná kavárna v severní části Fantovy budovy. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZrekonstruovaná kavárna v severní části Fantovy budovy. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýOpravené secesní sály Fantovy budovy. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýOpravené secesní sály Fantovy budovy. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný
Tagy fantova budova Praha hlavní nádraží Správa železnic
14 komentářů