Rekonstrukce přejezdu v Olomouci si vyžádá výluku a objížďku na měsíc. Autobusy pojedou jinudy

Novosadský přejezd, Olomouc. Foto: Tomáš Kašpařík, Mapy.czNovosadský přejezd, Olomouc. Foto: Tomáš Kašpařík, Mapy.cz

Správa železnic opraví přejezd na olomoucké periferii.

V Olomouci bude od čtvrtka 24. srpna do středy 20. září pro veškerou dopravu uzavřena ulice Dolní Novosadská. V tomto termínu bude Správa železnic rekonstruovat novosadský přejezd P7598. Omezení se týká veřejné i individuální automobilové dopravy.

V rámci zvyšování bezpečnosti na železničních přejezdech doplní Správa železnic závory na přejezdu v km 98,416 trati 301. Stavba je součástí modernizace trati Olomouc – Prostějov – Nezamyslice. „Předmětem stavby je optimalizace stávající trati v úseku Prostějov – Nezamyslice. Náplní stavby bude především zdvoukolejnění v úseku Olomouc-Nové Sady – Kraličky a celková rekonstrukce trati spojená se zvýšením rychlosti do 145 km/h,“ uvádí na svém webu Správa železnic. Rekonstrukce přejezdu vyjde na 18,524 milionu korun bez DPH.

Objížďky a výluky

„Objízdná trasa pro individuální automobilovou dopravu je stanovena ulicemi Střední Novosadská, Rooseveltova, Velkomoravská, Tovární, Rolsberská, Přerovská a Keplerova,“ říká tisková mluvčí Olomouce Radka Štědrá.

Objízdná trasa uzavírky ul. Dolní Novosadská, Olomouc. Zdroj: Google Maps

 

Od 4. září 10.30 hodin do 13. září 18.30 hodinu bude výluka na trati 301 v úseku Olomouc hlavní nádraží – Prostějov hlavní nádraží. Rychlíky pojedou odklonem přes Přerov, osobní vlaky nahradí autobusy, které budou jezdit dle výlukového jízdního řádu. Cestujícím bude na trase Olomouc hl. n. – Prostějov hl. n. a opačně k dispozici jedna přímá a jedna zastávková linka. „Ve stanici Olomouc hl. n. jsou návazné vlaky pouze ty, které odjíždějí 6 minut po pravidelném příjezdu spoje náhradní dopravy dle výlukového jízdního řádu a opačně,“ sdělují České dráhy na svém webu.

Uzavřeným úsekem je vedena linka 920500 dopravce VOJTILA TRANS. Uvedeným úsekem nebude umožněn průjezd spojům zmíněné linky, které po obsluze zastávky Olomouc, Ahold budou vedeny obousměrnou objízdnou trasou po silnici II/435 – II/570 – ul. Šlechtitelů – Holická – Babíčkova – Velkomoravská – Rooseveltova s náhradní obsluhou stávající zastávky MHD Olomouc, Za Poštou a dále ve svých trasách směr Tržnice dle výlukového jízdního řádu.

Během uzavírky dojde také k úpravě tras a jízdních řádů autobusových linek 14 a 22 olomoucké MHD, a to takto:

Autobusová linka číslo 14 bude ve směru Čistička/Ahold vedena mezi zastávkami Trnkova a Nové Sady po objízdné trase ulicemi Rooseveltova – Zikova – Schweitzerova – Jižní – Slavonínská – Střední Novosadská na zastávku Nové Sady směr U Rybářského stavu, kde bude ukončena.

Ze zastávky Nové Sady směr Hlavní nádraží bude linka vedena ve své trase (do 29. 8. 2023 linka 14 i nadále neobsluhuje zastávky Na Špici a Pasteurova). Na objízdné trase bude obsluhována zastávka Zikova. Nebudou obsluhovány zastávky U Rybářského stavu a Nové Sady směr Čistička a zastávky Andělská, Čistička a Ahold v obou směrech.

Výluková trasa busu 14 DPMO v srpnu. Zdroj: DPMOVýluková trasa busu 14 DPMO v září. Zdroj: DPMO

Autobusová linka číslo 22 bude vybranými spoji obsluhovat zastávku Ahold, a to z důvodu zajištění obslužnosti uzavřené oblasti Nových Sadů. Ze zastávky Šlechtitelů na Ahold a zpět bude linka vedena obousměrně ulicemi Šlechtitelů – silnice II/570 – Dolní Novosadská.

Výluková trasa busu 22 DPMO 24/8–20/9. Zdroj: DPMO

Výluková trasa busu 22 DPMO 24/8–20/9. Zdroj: DPMO

„Linky 14 a 22 budou provozovány dle výlukových jízdních řádů zveřejněných na zastávkových označnících,“ sdělila mluvčí DPMO Anna Sýkorová. Kapesní jízdní řády na období výluky lze také stáhnout z webu dopravce.

Tagy Dopravní podnik města Olomouce DPMO MHD NAD náhradní autobusová doprava objížďka Olomouc trať 301 Olomouc - Nezamyslice výluka železniční přejezd
31 komentářů