Rekola a Nextbike uhájily provoz sdílených kol pro cestující pražské MHD

Rekola v Dejvicích, foto: RekolaRekola v Dejvicích, foto: Rekola

Do soutěže na elektrická kola nepřišla žádná nabídka.

Společnosti Rekola a Nextbike budou dál poskytovat majitelům časových jízdenek pro cestování v Praze možnost využít čtyřikrát denně vždy na 15 minut zdarma sdílená kola. Staly se vítězem soutěže, kterou vypsalo hlavní město.

Obě firmy zajišťovaly pro město testovací provoz, který ukázal zájem o takovou službu. Město má oběma firmám zaplatit 48 milionů korun za čtyři roky. Bude platit fixní částku za každou jízdu, dokud se celková částka nevyčerpá. Rekola nabídla 9,91 koruny za jednu jízdu, Nextbike 12,16 Kč. Firmy podle náměstka také budou muset zajistit nabídku kol v okolí alespoň 90 procent stanic metra.

Službu sdílených kol město zkušebně spustilo loni v říjnu. Pilotní projekt vyhodnotilo jako úspěšný, do 19. února jej i přes zimní období využilo 11 680 lidí a celkový počet výpůjček byl 164 068. Následně magistrát vypsal tendr na trvalé provozovatele.

K zapůjčení kol musí mít lidé mobilní aplikaci PID lítačka, s jejíž pomocí se výpůjčka provádí. V Praze provozují sdílená kola či elektrokola vedle firem Rekola a Nextbike také například společnosti Bolt, Lime nebo Homeport.

Praha hledala současně i provozovatele elektrických kol. Do soutěže ale nepřišla žádná nabídka, město ji tedy zrušilo.

Tagy nextbike praha Pražská integrovaná doprava Rekola sdílená kola
37 komentářů