Reklama na železnici díky Tour de France. Zubačku na Puy de Dôme viděly miliony lidí

Cyklisté při závodu Tour de France při stoupání na Puy de Dôme vedle ozubnicové železnice. Foto: A.S.O. / Charly Lopez / FB Le Tour de FranceCyklisté při závodu Tour de France při stoupání na Puy de Dôme vedle ozubnicové železnice. Foto: A.S.O. / Charly Lopez / FB Le Tour de France

Historie provozu sahá až do roku 1906.

Včerejší ostře sledovaná etapa cyklistického závodu Tour de France s vrcholem na Puy de Dôme přinesla zajímavou podívanou nejen fanouškům cyklistiky. Mimořádný prostor ve finiši dostala i ozubnicová železnice, jejíž provoz na vrchol byl obnoven teprve před jedenácti lety.

Tour de France je po letních olympijských hrách a mistrovství světa ve fotbale třetí nejsledovanější sportovní událostí. Závěrečný finiš náročné etapy na bývalou sopku sledovaly miliony lidí po celém světě. Zubačka v době závodu nejezdila, u trati ale byly soupravy odstaveny včetně jedné ve speciálním polepu nejslavnějšího cyklistického závodu.

Puy de Dôme je jedním z šesti kopců nejvyšší kategorie letošní Tour de France. Leží v Centrálním masivu pár kilometrů od města Clermont-Ferrand. Výška je 1 464 metrů, závěrečné stoupání je extrémně prudké. Kvůli ochraně přírody nebyli na poslední čtyři kilometry vpuštěni žádní diváci a cyklisty doprovodilo jen 20 % obvyklého počtu týmových a pořadatelských aut.

Téměř sto let mimo provoz

Zatímco závod byl událostí několika hodin, železnice na vrchol zůstává. Vlaky těsně pod vrchol jezdily od roku 1906, nejprve po trati z Lamartine v lermont-Ferrand (nadmořská výška 390 metrů) až do výšky 1 414 metrů (ne až úplně na vrchol) do roku 1926. Poté byl provoz zastaven a vlaky zde téměř století nejezdily.

V roce 2008 došlo k rozhodnutí o stavbě nové trati, která začala v roce 2010. Zakázku získala pro departement Puy-de-Dôme kanadská společnost SNC-Lavalin. K obnovení provozu došlo jen v horní části, celkem jde o 5,3 kilometru dlouhý úsek s maximálním sklonem 155 promile. Vlaky vyjíždějí ze stanice v nadmořské výšce necelých 900 metrů.

Vlaky zde vyjely poprvé v 26. května 2012, v den zahájení ale byla trať po silné bouřce poškozena sesuvy půdy. Znovu vlaky vyjely v červnu, v říjnu došlo k vykolejení prázdného vlaku na výhybce a provoz byl zastaven až do dalšího roku, kdy došlo i k výměně dopravce. Místo SNC provoz zajišťuje dceřiná společnost Transdevu CFTA. Na trati jezdí čtyři jednotky Stadler GTW s kapacitou 200 cestujících. Letos má dojít k jejich modernizaci.

Jednotka Stadler GTW na trati Panoramique des Dômes.  www.auvergne-destination.com/Jednotka Stadler GTW na trati Panoramique des Dômes.  www.auvergne-destination.com/Jednotka Stadler GTW na trati Panoramique des Dômes.  www.auvergne-destination.com/Jednotka Stadler GTW na trati Panoramique des Dômes.  www.auvergne-destination.com/Jednotka Stadler GTW na trati Panoramique des Dômes.  www.auvergne-destination.com/Cyklisté při závodu Tour de France při stoupání na Puy de Dôme vedle ozubnicové železnice. Foto: A.S.O. / Charly Lopez / FB Le Tour de France

Tagy Panoramique des Dômes Puy de Dôme Stadler GTW
16 komentářů