Registrace nových aut klesly nejvíce v historii, větší propad ještě přijde

Škoda Scala. Foto: Škoda AutoŠkoda Scala. Foto: Škoda Auto

Český trh zaznamenal v březnu největší pokles měsíčních registrací v historii. Jde ale teprve o začátek: během dalších měsíců bude

Český trh zaznamenal v březnu největší pokles měsíčních registrací v historii. Jde ale teprve o začátek: během dalších měsíců bude propad ještě větší. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat Svazu dovozců automobilů.

Podle nich úřady v březnu registrovaly celkem 13 685 vozidel, o 36,3 % méně než v loňském březnu. Za poklesem je zejména uzavření autosalonů. Prodeje přes internet tvoří zatím jen řádově zlomek celkových nákupů vozidel.

Trh zásadně ovlivnilo uzavření prodejen aut v polovině března kvůli boji proti šíření koronaviru. Prodeje se přesunuly na internet, kde se prodávají jen desítky aut denně. „Počty registrací razantně poznamenalo šíření koronaviru a s tím související opatření po 14. březnu. Uzavření prodejen, výrazné omezení fungování úřadů pro agendy vozidel a související faktory způsobily zásadní pokles množství nově registrovaných vozidel,“ uvedl SDA v tiskové zprávě.

Březnová čísla jsou ještě relativně pozitivní: půlku měsíce se auta ještě dařilo na úřadech registrovat, navíc při čekacích lhůtách na nová vozidla jde ještě o nákupy uskutečněné v minulých měsících. „Údaje jsou však do jisté míry zkresleny setrvačností procesu prodeje a následné registrace vozidel, proto celkové údaje za měsíc a za čtvrtletí nemusí plně odrážet skutečný stav,“ upozornil SDA.

Z hlavních značek zaznamenaly propad v řádu desítek procent všechny automobilky. Relativně nejlépe z propadu vyšla Škoda Auto, které registrace meziročně klesly o čtvrtinu a během března její tržní podíl stoupl už na téměř 40 %.

Propad zaznamenal i trh ojetin. Podle dat AAA AUTO bylo v březnu na českém trhu nabídnuto celkem 99 241 ojetin, což je o dvanáct procent méně než v únoru a o devatenáct procent méně než v lednu. Cena se pohybovala nejčastěji okolo 153 000 korun. „Na základě vládních opatření proti šíření koronaviru došlo ze dne na den k okamžitému útlumu prodeje automobilů. Od začátku roku již byly znatelné predikce ekonomů ohledně zdražování automobilů. Meziměsíčně rostla cena v průměru o dvě procenta. Kvůli aktuálnímu výpadku ve výrobě může během následujících měsíců dojít k ještě výraznějšímu zdražení,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO

Tagy registrace nových vozidel Svaz dovozců automobilů trh nových vozidel trh ojetých vozidel
23 komentářů