Regiony na pomezí Bavorska, jižních a západních Čech si vzájemně uznávají turistické jízdenky

Do Nového Údolí dnes jezdí vlaky společnosti GW Train. Pramen: archiv Pavla KosmatyDo Nového Údolí dnes jezdí vlaky společnosti GW Train. Pramen: archiv Pavla Kosmaty

Slavnostní spuštění systému s podpisem smlouvy o spolupráci se bude konat ve středu na nádraží Železná Ruda Alžbětín.

Na pomezí Čech a Bavorska v oblasti Šumavy došlo k výraznému rozšíření oblasti, kde si regiony vzájemně uznávají turistické jízdenky na veřejnou dopravy. Dohodly se na tom Jihočeský kraj, Plzeňský kraj a bavorské okresy Cham, Freyung-Grafenau a Regen.

S jízdenkami plzeňského koordinátora dopravy POVED Turista Plzeňskem a Turista Plzeňskem a Bavorskem tak lze nově využívat i linky na území jihočeských okresů Strakonice a Prachatice, respektive výše zmíněných bavorských okresů.

Přesah do Plzeňského kraje (okresy Klatovy a Domažlice) naopak získala jihočeská turistická jízdenka JIKORD plus a JIKORD plus Bavorsko. Němečtí turisté mohou zase v západních částech Jihočeského a Plzeňského kraje využít jízdenky Bayerwald-Tagesticket + CZ a GUTi.

Nová územní platnost jízdních dokladů platí od 11. června, slavnostní spuštění systému s podpisem smlouvy o spolupráci se bude konat ve středu na nádraží Železná Ruda Alžbětín.

„Tento projekt na podporu turismu by měl být trvalý. Budeme sledovat počty jízdenek a cestujících a když rozdíly mezi regiony nebudou vyšší než 30 procent, tak si nebudeme vzájemně nic platit. Protože to by bylo hrozně složité. Němci mají třeba jízdenku GUTi, která je zdarma ke každému pobytu v penzionu, hotelu a podobně,“ řekl ČTK náměstek plzeňského hejtmana Pavel Čížek (STAN).

Například celodenní jízdenka Jikord plus Bavorsko vyjde jednotlivce na 290, skupinu až pěti osob na 440 korun. Jízdenka Turista Plzeňskem a Bavorskem stojí pro jednoho cestujícího (bez MHD) 240 korun, skupinu (bez MHD) 360 korun. Jízdenka Bayerwald-Tagesticket + CZ stojí na osobu 17 eur (cca 400 korun).

Více informací je například  na stránkách Integrované dopravy Plzeňského kraje nebo na stránkách Bayerwald-Ticket.

Územní přesah turistických jízdenek na pomezí Bavorska, jižních a západních Čech. Pramen: Bayerwald-Tagesticket

Územní přesah turistických jízdenek na pomezí Bavorska, jižních a západních Čech. Pramen: Bayerwald-Tagesticket

Tagy Bavorsko Jihočeský kraj Plzeňský kraj uznávání jízdenek
13 komentářů