RegioJetu přibývá cestujících v komerčních vlacích, v rychlících objednaných státem počty stagnují

Rychlík společnosti RegioJet. Foto: Aleš PetrovskýRychlík společnosti RegioJet. Foto: Aleš Petrovský

V komerční dopravě je firma počty cestujících už na úrovni před pandemií.

Společnost RegioJet dnes oznámila své přepravní výsledky za první pololetí. Vyplývá z nich stagnace počtu cestujících v autobusové a železniční vnitrostátní dopravě, naopak velký růst v mezinárodní železniční dopravě

Vlaky RegioJetu přepravily za první pololetí 2024 téměř čtyři miliony cestujících, autobusy necelé dva miliony. Na železnici zaznamenal dopravce nárůst počtu cestujících o 300 tisíc na komerčních linkách. „Na rychlíkových linkách R23 Kolín – Ústí n. Labem a R8 Brno – Ostrava – Bohumín, které firma provozuje v závazku veřejné služby, počet cestujících zůstal stabilní na úrovni milionu cestujících,“ uvedl dopravce v tiskové zprávě.

V mezinárodní železniční dopravě se už RegioJet dostal na úroveň před pandemií: v roce 2019 v první polovině roku zaznamenal ve vlacích 800 tisíc cestujících do zahraničí, letos 920 tisíc. Cestující zároveň využívají vlakové spoje na delší cesty, délka cesty průměrného cestujícího se zvýšila z přibližně 270 km na 300 km.

„Zaznamenali jsme rovněž výrazný růst počtu cestujících na trasách mimo území České republiky. Například na vnitrostátních trasách na Slovensku nebo na trase Vídeň – Budapešť vzrostl počet cestujících ze 60 tisíc v roce 2019 na 330 tisíc v roce 2024. Na rostoucí zájem cestujících jsme reagovali zdvojnásobením počtu spojů na trase Vídeň – Budapešť,“ říká Jakub Svoboda, výkonný ředitel vlakové dopravy RegioJet.

Růst hlásí firma také u spojů na Ukrajinu. Linka Praha – Přemyšl se stala jednou z nejrychleji rostoucích s více než 230 tisíc cestujících v minulém roce. Nově zavedená linka Praha – Košice – Čop, která byla zahájena letos v březnu a poskytuje přímé spojení do Zakarpatské oblasti na Ukrajině, přepravila téměř 23 tisíc cestujících.

Tagy RegioJet
145 komentářů