RegioJet zveřejnil detaily k plánovanému depu v Praze, žádá o první razítko

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Součástí areálu má být i ubytování pro zaměstnance.

Soukromý železniční dopravce RegioJet pokročil se svými plány na vybudování depa v Praze – Dolních Měcholupech. Poprvé představil svůj záměr úřadům: v takzvaném zjišťovacím řízení nyní shání první razítko pro povolení stavby. Během řízení se ukáže, zda bude muset jeho plán projít složitějším posuzováním vlivu stavby na životní prostředí nebo naopak bude moci žádat hned o územní rozhodnutí.

Opravárenské depo vznikne na pozemcích, které získal RegioJet před dvěma lety. Jde o stávající vlečku na východě průmyslové zóny v Dolních Měcholupech. Do depa se bude zajíždět ze stanice Praha-Hostivař. „Hlavním cílem záměru je vytvoření zázemí pro údržbu a opravy kolejových vozidel společnosti Regiojet,“ uvádí se v textu.

Umístění nového depa RegioJetu. Foto: RJ

Umístění nového depa RegioJetu. Foto: RJ

RegioJet v areálu předpokládá více typů oprav a údržby. Zhruba 70 % kapacity mají pokrýt práce na údržbě vozidel o délce 1–2 dny, zbytek připadne na delší opravy. Součástí má být myčka, lakovna i podúrovňový soustruh.

Nové depo má vzniknout na zhruba 6 hektarech pozemků, zastavená plocha hal a objektů je 12 250 metrů čtverečních. Kapacita zařízení pro údržbu je 8 souprav za 24 hodin, z toho 4 v denní a 4 v noční době. Vybudováním depa má být v areálu celkem deset kolejí. Součástí areálu má být i ubytování pro zaměstnance depa, celkem zde má najít práci až 230 lidí.

Dosud má RegioJet technické zázemí pro údržbu a opravy na Zličíně, kam musí vozidla navážet relativně složitě ze Smíchova přes Pražský Semmering, lokomotivy udržuje u externích firem.

Depo ale nebude sloužit pro obraty vlaků, jak se dosud děje na Smíchově. Ze Smíchova se musí firma kvůli developerským projektům vystěhovat, v plánu je přesun do pražských Malešic.

Tagy depo RegioJetu RegioJet
114 komentářů