RegioJet vydal první dluhopisy, získanou miliardu chce investovat hlavně do vozidel

Bombardier Traxx ve flotile RegioJetu. Autor: RegioJetBombardier Traxx ve flotile RegioJetu. Autor: RegioJet

Železniční dopravce RegioJet se poprvé vydal pro peníze na dluhopisový trh, když prodal emisi bondů v celkové výši 921 milionů

Železniční dopravce RegioJet se poprvé vydal pro peníze na dluhopisový trh, když prodal emisi bondů v celkové výši 921 milionů korun. Splatnost je pět let. Kupon činí čtyři procentní body nad sazbu PRIBOR, v současnosti tedy zhruba šest procent. Manažerem emise je Česká spořitelna.

„Zájem o emisi dluhopisů dopravce RegioJet vysoce předčil naše očekávání. Ukazuje to, že RegioJet je nejen perspektivním a preferovaným dopravcem v očích zákazníků, ale vykazuje také výrazně pozitivní ekonomické výsledky. Po loňském zisku ve výši 102 milionů korun očekáváme v letošním roce další růst našeho zisk z aktivit ve vlakové dopravě,“ uvedl Petr Kohoutek, finanční ředitel mateřského holdingu Student Agency.

Získané peníze využije RegioJet především pro další rozvoj vozového parku. Hodlá investovat do pořízení a modernizace až stovky vozů. Část financí získaných z emise dluhopisů bude využita také na refinancování stávajících úvěrů od bank. Předpokládané finanční vypořádání transakce je 26. června, emise bude obchodována na pražské burze. Dluhopisy byly podle firmy umístěny mezi institucionální investory i mezi klienty z privátního bankovnictví.

RegioJet podle předběžných výsledků vykázal v prvním čtvrtletí hrubý zisk ve výši 18 milionů korun. Provozní zisk bez vlivu leasingu na vlakovou techniku (Adjusted EBITDA) pak za první čtvrtletí roku 2019 podle předběžných výsledků dosáhl 87,5 milionu korun.

Dluhopisy za účelem obnovy vozového parku a refinancování starší emise vydaly v květnu i České dráhy. Podařilo se jim přitom přesvědčit investory, aby jim půjčili výrazně levněji než dosud. Za novou emisi dluhopisů v objemu půl miliardy eur budou platit úrok 1,5 procenta. Končící emise dluhopisů v objemu 300 milionů eur byla úročena sazbou 4,125 procenta.

Tagy dluhopisy RegioJet Top
71 komentářů