RegioJet vydá další dluhopisy, tentokrát za půl miliardy korun. Peníze dá do nových vozidel

Lokomotiva 162 v barvách RegioJetu. Foto: Jan SůraLokomotiva 162 v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra

Železniční společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury dnes oznámila, že během prvního pololetí příštího roku vydá další emisi dluhopisů. Objem emise

Železniční společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury dnes oznámila, že během prvního pololetí příštího roku vydá další emisi dluhopisů. Objem emise bude činit 500 milionů korun, kupon pak čtyři procentní body nad sazbou PRIBOR. Ta se aktuálně pohybuje kolem dvou procent.

První emisi dluhopisů v objemu 921 milionů vydal RegioJet letos v červnu. Druhou odůvodňuje podobně jako první „plány na další expanzi s cílem posílit pozici největšího soukromého železničního osobního dopravce ve střední a východní Evropě.“

Firma chce expandovat na nových i stávajících trasách a peníze z dluhopisů využít na nákup vozidel. Letos koupila 60 vagonů, v příštím roce plánuje pořídit dalších nejméně 50. Vedle toho RegioJet podepsal smlouvu na 15 nových vícesystémových lokomotiv TRAXX MS3 s opcí na desítky dalších.

Vedle zahájení provozu na dotované lince R8 Brno – Ostrava – Bohumín by od června 2020 žluté vlaky měly nově zamířit například do Budapešti. Současně RegioJet počítá s navyšováním kapacit na stávajících komerčních spojích na trasách Praha – Ostravsko – Košice a Praha – Brno – Bratislava/Vídeň.

Vlak RegioJetu na hlavním nádraží ve Vídni. Pramen: RegioJet

Vlak RegioJetu na hlavním nádraží ve Vídni. Pramen: RegioJet

„U první emise se prodaly dluhopisy především institucionálním investorům z řad finančních institucí. Také pro druhou emisi je plán oslovit finanční instituce, ale zároveň bychom rádi nabídli část dluhopisů také drobným investorům – například klientům privátního bankovnictví,“ uvedl k dluhopisům Petr Kohoutek, finanční ředitel holdingu Student Agency do kterého RegioJet patří.

RegioJet v letošním prvním pololetí prudce zvýšil zisk, před zdaněním činil 102 milionů korun. To je zhruba stejně jako za celý loňský rok. Za celý letošní rok počítá firma meziročně s dvojnásobkem.

Tagy dluhopisy RegioJet
27 komentářů