RegioJet má jistotu vlaků na vídeňské letiště za brněnské dotace, provoz začne 11. prosince

Bombardier Traxx MS2 v barvách RegioJetu ve Vídni. Foto: RegioJetBombardier Traxx MS2 v barvách RegioJetu ve Vídni. Foto: RegioJet

Město zaplatí za půl roku necelých deset milionů korun.

Brněnští radní dnes definitivně odsouhlasili smlouvu se společností RegioJet na zajištění přímých vlaků z Brna na vídeňské letiště Schwechat. První vlak pod novou smlouvou by měl vyjet v neděli 11. prosince ve 21:15 z Vídně. RegioJet jezdil s vlaky několik měsíců na letiště letos v létě na komerční riziko. Nyní pojede pod takzvaným závazkem veřejné služby.

Jízdní řád v závazku veřejné služby počítá s odjezdem ráno do Vídně a večer zpět. Nejprve v pondělí, středu, pátek a neděli. V období od 20. února do 10. června příštího roku bude toto spojení fungovat denně. Ve zbývající dny vlaky pojedou na komerční riziko RegioJetu.

„Objednávané spoje doplní naše další čtyři spoje, které budou jezdit v režimu komerčního rizika. Jedná se o opětovné prodloužení spojů RJ 1030, RJ 1033, RJ 1034 a RJ1037, které již na vídeňské letiště Schwechat zajížděly během letní sezóny 2022. Pro cestující to tedy znamená, že od prosince do června budou moci cestovat denně na celkově šesti přímých vlakových spojeních,” říká Jakub Svoboda, výkonný ředitel vlakové dopravy RegioJet. Dále zůstává autobusové spojení na letiště.


Cena za přímé vlakové spojení Brno – letiště Vídeň začíná na 299 Kč, v přepočtu 11,90 eur. Prodej začne zítra. Cena pro tento úsek bude u spojů komerčních i závazkových nastavena stejně. Jízdní doba Brno hl. n. až letiště Schwechat vychází na 2 hodiny a 2 minuty. V opačném směru je jízdní doba ještě o 10 minut kratší, tedy bude trvat jen 1 hodinu a 52 minut.

Město zaplatí za provoz vlaků 9,5 milionu korun. „Linku budeme pravidelně monitorovat a vyhodnocovat, abychom dokázali zajistit efektivní dopravní obslužnost v obdobných parametrech po celý rok 2023,“ doplnil radní pro dopravu Petr Kratochvíl. Schválení dotaci musí ještě schválit zastupitelé.

Brno řešilo u vlaků na letiště ještě nabídky od Gepard Express, nakonec vyhodnotilo jako výhodnější spolupráci s RegioJetem.

Tagy brno Letiště Vídeň přímé spojení z Brna na vídeňské letiště RegioJet VIE
126 komentářů