dkv-spojujeme

RegioJet kupuje dalších 29 vagonů od Deutsche Bahn, dál chce už jen nové vozy

RegioJet v Hranicích na Moravě. Foto: Miroslav Volek / Flickr.comRegioJet v Hranicích na Moravě. Foto: Miroslav Volek / Flickr.com

RegioJet si nákupy starších vozů z Německa či Rakouska postupně vybudoval flotilu více než 200 vagonů.

Železniční společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury kupuje od Deutsche Bahn 29 ojetých vagonů, když uspěla ve výběrovém řízení německého dopravce. Deníku Zdopravy.cz to řekl Jančura, podle kterého jde o jeden z jeho posledních nákupů starších vozů. Do budoucna už chce firma kupovat jen nová vozidla.

Radim Jančura, majitel Student Agency a RegioJetu. Foto: RegioJet

Radim Jančura, majitel Student Agency a RegioJetu. Foto: RegioJet

„Včera jsme se dozvěděli, že jsme vyhráli nákup 29 vagonů od německých drah. Jde o starší vozy, které potřebují rekonstrukci, takže chvíli potrvá, než vyjedou. Chceme, aby to bylo co nejdříve,“ řekl dnes Jančura. Na jaké trasy společnost s novými vozy počítá, podnikatel neupřesnil, nesdělil ani cenu. „Jsme oportunistický dopravce, čili jakmile koupíme nějaké vagony, tak se začneme rozhlížet, kam bychom je mohli dát. Něco jiného je, když objednávám nové drahé soupravy, tam už musíme mít plán,“ doplnil.

RegioJet si nákupy starších vozů z Německa či Rakouska postupně vybudoval flotilu více než 200 vagonů pro dálkové vlaky. Hlavní zásobárnou se v poslední době stala právě Deutsche Bahn, od které český dopravce přivezl jen za loňský rok přes 30 vagonů. Naposledy šlo v listopadu o jedenáct velkoprostorových vozů. Firma vozy z Německa využívá mimo jiné na lince R8 mezi Brnem a Bohumínem. Od DB má RegioJet i lehátkové vozy.

Podle Jančury ale éra nákupů z druhé ruky u RegioJetu končí, napříště chce jít dopravce už jen cestou nákupu nových vozů nebo celých souprav.

„Pro nové dopravce je velmi důležité začít se staršími vagony a projít si tou cestou až do chvíle, kdy jim banky uvěří. Pak si mohou sáhnout na nové vagony. Nový vagon je v ekonomice provozu velmi levný. Když vezmu třeba Astry, to jsou ty naše nové pěkné vozy, tak nás stojí na kilometr nějakých 2,50 koruny, prostě nic,“ řekl podnikatel. Smlouvy na nová vozidla chce podepsat ještě letos, detaily ale neuvedl.

Tagy Deutsche Bahn Radim Jančura RegioJet Top vagony
303 komentářů