RegioJet koupí od Alstomu třináct dalších lokomotiv TRAXX MS3, posílí svoji „půjčovnu“

Lokomotiva TRAXX MS3 v čele vlaku RJ1043 ve Žďáru nad Sázavou. Foto: Miloš Chomjak / RegioJetLokomotiva TRAXX MS3 v čele vlaku RJ1043 ve Žďáru nad Sázavou. Foto: Miloš Chomjak / RegioJet

Dodávka má proběhnout do podzimu příštího roku, firma posílí svůj byznys pronájmu lokomotiv.

RegioJet svoji expanzi spojí i nadále s lokomotivami TRAXX MS3 od Alstomu. S výrobcem se dohodl na nové rámcové smlouvě na dodávku celkem třinácti vícesystémových lokomotiv. Aktuálně jich RegioJet má osmnáct.

„Tyto moderní lokomotivy jsou spolehlivou a osvědčenou součástí našeho lokomotivního parku. Kromě zvýšení efektivity a nižších provozních nákladů nám nové lokomotivy umožní další expanzi služeb kvalitní a moderní železniční dopravy pod značkou RegioJet v České republice, ale i v dalších evropských zemích. Tyto nákupy zároveň jednoznačně potvrzují náš závazek investovat do nové vlakové techniky, která přináší vyšší komfort pro cestující,“ říká Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet.

Lokomotivy budou nasazeny na výkony v osobní dopravě na mezistátní a vnitrostátní dálkové spoje. RegioJet plánuje jejich nasazení jak na existující spoje na trasách z Prahy do Bratislavy a z Prahy do Vídně a Budapešti, tak na zajištění provozu nových spojů v dalších evropských zemích. Dodány mají být na podzim příštího roku. Kontrakt přichází jen pár týdnů poté, co firma začala mluvit o možnosti pořízení čínských strojů.

„Společnost RegioJet je naším dlouhodobým klientem v oblasti dodávek lokomotiv. Jsme rádi, že touto další zakázkou máme příležitost upevnit s RegioJetem klientské vztahy. Lokomotivy TRAXX MS3 z dílny Alstom patří k současné světové technologické špičce a využívají je osobní i nákladní přepravci po celém světě,“ řekl Dan Kurucz, generální ředitel Alstom Česká republika a Slovensko.

Přesun stávajících lokomotiv pod RegioJet Pool

Jakmile budou nové lokomotivy dodány a nasazeny do provozu na mezinárodní linky, nahradí stávající lokomotivy. Ty se stanou součástí společnosti RegioJet Pool. Lokomotivy stažené z provozu budou určeny zejména na pronájem dalším dopravcům. Pod firmou RegioJet Pool už první lokomotivy jsou. „Nová technika nahradí 18 stávajících lokomotiv, které budou staženy do společnosti RegioJet Pool a připraveny k pronájmu dopravcům v České republice i dalších evropských zemích, pro které mají schválení. Jedná se o Rakousko, Německo, Polsko, Slovensko a Maďarsko,“ vysvětlil Jiří Schmidt, ředitel společnosti RegioJet Pool.

K vozům Astra a šesti jednotkám PESA určeným pro výkony v Ústeckém kraji, přikupujeme další lokomotivy TRAXX MS3, které budou nasazeny do provozu již v příštím roce. Tyto akvizice jsou součástí ESG strategie, jejímž cílem je nákup energeticky úsporných aktiv, které mají reálný dopad na snižování emisí. Moderní lokomotivy TRAXX MS3 dokáží snížit spotřebu energie o 5–7 %,” říká Petr Kohoutek, finanční ředitel společnosti RegioJet.

Tagy alstom RegioJet RegioJet Pool Traxx MS3
83 komentářů